Von der Leyen o srečanju z Golobom: Evropa je najina skupna strast

Slovenija 16. Jun 202216:51 > 17. Jun 2022 07:40 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (foto: Reuters)

Premier Robert Golob je danes svoj obisk v Bruslju začel s srečanjem s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Ta je po srečanju na Twitterju zapisala, da sta govorila o skladu za okrevanje po pandemiji covida-19 in načrtu za energetsko neodvisnost REPowerEU. Dodala je, da si delita isto strast, to je Evropa.

“Deliva si isto strast – Evropo. Oba želiva, da bi bila bolj trajnostna in uspešna,” je na Twitterju po prvem srečanju z novim slovenskim premierjem Robertom Golobom zapisala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Zato sta po njenih besedah danes govorila predvsem o dveh ključnih pobudah EU. To sta sklad za okrevanje po pandemiji covida-19 in načrt za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU, ki ga je nedavno predstavila Evropska komisija.

Predsednica komisije je v zapisu na Twitterju dodala, da je Golobu čestitala za izvolitev na položaj slovenskega premierja. Novi slovenski premier, ki je na svoji prvi poti v tujino, se je medtem že sestal tudi z evropskim komisarjem iz Slovenije, pristojnim za krizno upravljanje, Janezom Lenarčičem.

Golob na srečanju z von der Leynovo izrazil jasno podporo statusu kandidatke za Ukrajino

Golob je na srečanju z von der Leyen v Bruslju podprl podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. “Izrazil sem podporo Slovenije, da Ukrajina dobi status kandidatke. To smo na vladi včeraj tudi potrdili in to sem zelo jasno povedal,” je v izjavi za medije po srečanju s predsednico komisije povedal Golob. Pričakuje, da bo komisija v petek podala pozitivno stališče glede podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini.

Ob tem je priznal, da so trenutno Ukrajina, Gruzija in Moldavija tiste države, ki so neposredno ogrožene. “Vendar se stvari lahko hitro zasukajo in včasih je boljše delovati preventivno. V Sloveniji verjamemo, da je Zahodni Balkan področje, ki si zasluži odločno in ambiciozno politiko Evrope,” je poudaril.

Dodal je sicer, da procesov podelitve statusa kandidatke Ukrajini, Gruziji in Moldaviji Slovenija ne povezuje z Zahodnim Balkanom. Ne bi pa želeli, da se prezre to območje, je dodal premier, ki je na svoji prvi poti v tujino, odkar je pred nekaj tedni prevzel položaj. Tudi sicer Slovenija ne namerava postavljati pogojev za dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU, je še poudaril.

Glede siceršnjega odziva Evrope na rusko agresijo v Ukrajini je poudaril, da mora biti ta enotna. To že drži glede tega, da je treba Ukrajino podpreti na vse možne načine in da je ruska agresija nedopustna. “Na tem moramo delati. Vse ostalo so za nas nianse,” je Golob dejal o različnih strujah pri odzivu na rusko agresijo, ki se pojavljajo v Evropi. Ena od teh se zavzema za čimprejšnji začetek mirovnih pogovorov, medtem ko druga temu ni naklonjena.

“Vsaka vojna se konča za pogajalsko mizo”

V Sloveniji, kjer sta bili nedavno objavljeni dve različni odprti pismi vladi glede stališča do Ukrajine, bo razprava o podrobnostih stališča potekala še v parlamentu, je dejal.

Obenem je Golob poudaril, da so pogajanja edina pot iz konflikta. “Vsaka vojna se konča za pogajalsko mizo. Mirovni pogovori ne pomenijo priznanja agresorju, da je zmagal,” je izpostavil.

Glede nadaljnje podpore Slovenije Ukrajini pa je povedal, da ga ukrajinski premier Denis Šmihal v sredinem pogovoru ni spraševal po orožju, ampak ali lahko Slovenija pomaga pri razminiranju. “Tam, kjer lahko pomagamo in je pomoč zaželena, dajmo pomagati, in to je naše stališče,” je dejal predsednik vlade, ki je omenil še pomoč pri sprejemanju beguncev in bolnikov ter humanitarno pomoč.

O tem je danes govoril tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem, ki se mu je na Twitterju zahvalil za pogovor. “Posebej pozdravljam ponovno potrditev pripadnosti Slovenije temeljnim vrednotam in jedru Evropske unije,” je zapisal.

Da je v Sloveniji z volitvami prišlo do pomembnega zasuka v zunanji politiki, je v pogovoru z novinarji dejal tudi Golob. “Za nas je na prvem mestu Evropa. Slovenija je vedno bila jedrna država EU in bo to tudi ostala. In to je naše osnovno sporočilo,” je povedal.

V petek se bo srečal še z Michelom

Pogovori v Bruslju, kjer se bo Golob v petek srečal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, so namenjeni predvsem pripravam na redni vrh unije, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju in bo prvi za novega slovenskega premierja. Osrednja tema vrha EU bo ruska agresija na Ukrajino in odziv unije nanjo. Voditelji EU bodo čez en teden razpravljali tudi o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že ta petek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje