Golob prvi dan obiska v Bruslju s von der Leyen

Slovenija 16. Jun 202207:56 0 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob začenja obisk v Bruslju. Najprej se bo predvidoma sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, nato pa še z evropskim komisarjem iz Slovenije Janezom Lenarčičem.

Premier Robert Golob danes začenja dvodnevni obisk v Bruslju, kjer se bo najprej sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, nato pa še z evropskim komisarjem iz Slovenije Janezom Lenarčičem. Kot je v sredo povedal Golob, v Bruselj odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč glede Ukrajine.

Golob se bo v okviru svojega prvega obiska v prestolnici EU po prevzemu položaja danes popoldne predvidoma najprej sestal s predsednico komisije von der Leyen. Kasneje ima na programu še srečanje s komisarjem iz Slovenije, pristojnim za krizno upravljanje, Lenarčičem.

Pogovori bodo po napovedih namenjeni predvsem pripravam na redni vrh unije, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju in bo prvi za novega slovenskega premierja.

Osrednja tema vrha EU bo ruska agresija na Ukrajino in odziv unije nanjo. Golob je v sredo dejal, da na prvi spoznavni obisk v Bruselj odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč, na katerih bi vztrajal. Poudaril je, da bodo stališče Slovenije o Ukrajini pred vrhom EU oblikovali v torek na seji zunanjepolitičnega odbora državnega zbora.

Voditelji EU bodo čez en teden razpravljali tudi o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že ta petek.

Nova slovenska vlada podpira evropsko perspektivo Ukrajine, a obenem opozarja, da je treba ohraniti perspektivo za članstvo držav Zahodnega Balkana.

Golob je v pogovoru za TVS pred obiskom v Bruslju med drugim dejal, da “če smo se prej ozirali proti vzhodu”, je stališče njegove vlade, “da smo del jedrne Evrope in samo to nas zanima, kam pluje jedrna Evropa”.

Premier se bo sicer po prihodu v belgijsko prestolnico najprej odpravil na slovensko stalno predstavništvo pri EU, kjer se bo sestal tudi z zaposlenimi. V petek pa ima na programu še srečanje s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!