Vzpostavljena enotna agencija za znanost. Kaj bo odslej drugače?

Slovenija 22. Mar 202313:55 0 komentarjev
Besede v knjigi
PROFIMEDIA

DZ je potrdil novelo zakona, ki vzpostavlja enotno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost. Po mnenju vlade bo tako omogočeno učinkovitejše in doslednejše izvajanje ukrepov.

Poslanci DZ so z 52 glasovi za in šestimi proti sprejeli predlog novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki vzpostavlja enotno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS). Ta bo po mnenju vlade omogočila učinkovitejše in doslednejše izvajanje ukrepov znanstvenoraziskovalne in inovacijske politike.

Novela, ki jo je v DZ posredovala vlada po hitrem postopku, vključuje rešitve, ki so potrebne zaradi implementacije sprememb zakonov o vladi in državni upravi. Najpomembnejša rešitev, ki jo prinaša sprememba, je po mnenju državnega sekretarja ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije Matjaža Krajnca, vezana na združevanje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti v enem resorju, in sicer v novem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Nova agencija ARIS temelji na ločenih strokovnih organih, znanstvenem svetu in inovacijskem svetu kot ključnemu organu za inovacijske dejavnosti, sestavljajo pa ga predstavniki različnih deležnikov inovacijskega okolja, medtem ko so ostali organi oz. upravni odbor in direktor skupni. Novela prinaša tudi spremembo 64. člena sedanjega zakona, ki natančneje definira način implementacije nagrajevanja v projektih.

V noveli so upoštevali tudi pripombe zakonodajnopravne službe DZ, Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS) in rektorske konference tako, da je dodan še en član njihovega predstavnika v inovacijski svet. Za direktorja nove agencije je dodan pogoj, da mora izpolnjevati vodstvene izkušnje na področju znanstvenoraziskovalne ali inovacijske dejavnosti.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so koalicijski poslanci izrazili podporo zakonski noveli, ki je po mnenju SD in Svobode prvi korak k doseganju cilja oz. napredka Slovenije na lestvici evropskega inovacijskega indeksa oz. krepitvi področja investicij.

V opozicijskih poslanskih skupinah novele niso podprli. V SDS menijo, da je politično motivirana, v NSi pa so prepričani, da je treba okrepiti znanstvenoraziskovalno jedro z gospodarstvom in ustrezno nagrajevati uspešne raziskovalce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!