Za načrt množičnega pokola vedelo več ljudi, tudi terapevt

Črna kronika 21. Jun 202105:00 > 10:15 1 komentar
nasilje pištola
Profimedia

Kako je mogoče, da 20-letnika iz Gorenjske, ki je več mesecev načrtoval množični poboj, nihče ni prijavil policiji? Da o tem razmišlja, je namreč povedal nekaj znancem in po naših informacijah tudi svojemu terapevtu.

Konec aprila je Slovenijo šokirala vest, da je policija prijela 20-letnika letnika iz Gorenjske, ki je načrtoval množični strelski pokol.

Osumljenec je še v priporu, policija je predkazenski postopek zaključila, kranjsko okrožno tožilstvo pa je zoper njega vložilo obtožnico zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Predpisana kazen je od šest mesecev do pet let zapora.

Da je osumljeni s strelskim pohodom, v katerem je nameraval ubiti več kot 20 ljudi, mislil resno, kaže tudi dejstvo, da je za dva kosa orožja – polavtomatsko pištolo znamke Glock in avtomatsko puško Remington – ter strelivo že plačal okrog 5.000 evrov. Po naših informacijah je za nakup orožja varčeval več let.

Prav tako je po naših informacijah o tem, kje in kako dobiti orožje, najprej spraševal svoje znance, saj ga je sprva želel kupiti na črnem trgu v Sloveniji. Povedal naj bi jim tudi, da išče pajdaše za strelski pohod. Njegovim načrtom se ni pridružil nihče, a tudi policiji ga ni prijavil nihče.

Če bi mu uspelo kupiti orožje pri nas, bi bil množični pokol tudi sposoben izpeljati, so prepričani policisti. Na srečo se to ni zgodilo. Osumljenec je nato orožje kupil na temnem spletu in ga plačal z bitcoini.

Pošiljko, ki je bila zapakirana v mikrovalovni pečici in naslovljena na njegov domači naslov, so prestregli ameriški varnostni organi, o tem obvestili slovensko policijo in tako preprečili tragedijo.

Ameriška nacionalna varnostna agencija, ki spremlja sumljive nakupe, je nanj postala pozorna, ker je šlo za mladega fanta brez dohodkov.

pištola Glock strelski pohod
Policija

Kdo je še vedel za načrt

O svojih načrtih po naših informacijah 20-letnik ni govoril le s svojimi znanci, ampak tudi s terapevtom, ki ga je obiskoval.

Na policiji so nam potrdili, da so v preiskavo vključili tudi osebe, ki jih je osumljeni obvestil o tem, da namerava izvesti množični strelski pokol, a v predkazenskem postopku niso ugotovili okoliščin, ki bi izkazovale sume kaznivih dejanj ali napačna ravnanja.

Kljub temu se, glede na to, da je bila tragedija očitno še kako verjetna, postavlja vprašanje, kdo bi moral ukrepati, pa ni.

Med pacientom in terapevtom velja načelo zaupnosti, a nobenega dvoma ni, kdaj mora psiholog, psihoterapevt ali drug svetovalec ukrepati in namere svojega pacienta prijaviti, so nam pojasnili v Združenju psihoterapevtov.

“Vsak ustrezno izobražen svetovalec natančno ve, kaj mora storiti v takih primerih,” pravi dr. Gorazd Mrevlje, predsednik Združenja psihoterapevtov z več kot 30-letnimi izkušnjami na tem področju. “Če gre za bolezen, mora pacienta spraviti v bolnišnico. Če gre za osebnostno motnjo in ne za bolezensko stanje, pa ga je dolžan prijaviti policiji,” je jasen Mrevlje. “Tu ni nobenih dvomov.”

Enako nedvoumni so v Društvu psihologov Slovenije. V njihovem kodeksu poklicne etike je navedeno, da se v primeru nevarnosti sebi, drugim in družbi zaupnost med psihologom in pacientom prekine.

Silno natančen načrt pokola

Osumljenec je načrte za strelski pohod natančno popisal na več kot 200 straneh svojega dnevnika. Na poimenskem seznamu tistih, ki jih je nameraval ustreliti, naj bi bilo, kot že omenjeno, celo več kot 20 ljudi.

Še več: izvedbo pokola je 20-letnik premislil tako natančno, da je zapisal celo, kaj bo usodnega dne oblekel: izbral je majico, hlače in temna očala, prav s tem namenom si je po naših informacijah že kupil tudi dolg plašč.

Kot je znano, je nameraval streljati v dveh srednjih šolah, ki ju je obiskoval. V dnevniku je po informacijah N1 zapisal, da bo najprej obračunal z najmočnejšimi fanti, punce bi prišle na vrsto na koncu. Ustrelil bi tudi nekatere profesorje, pa knjižničarko in hišnika. Zapisal je tudi vsa njihova imena.

Njegov motiv je bil maščevanje zaradi šikaniranja, ob tem pa se ni oziral na morebitne naključne žrtve svojih dejanj.

naboji strelski pohod
Policija

Na policiji so potrdili, da so med preiskavo preverjali tudi to, ali je bil v preteklosti res žrtev šikaniranja, a da “niso ugotovili nobenih okoliščin z znaki kršitev ali sumov kaznivih dejanj na škodo osumljenca”.

Zakaj je bila njegova tarča tudi cerkev na Brezjah?

Naslednji cilj njegovega strelskega pohoda naj bi bili verniki na Brezjah, tamkajšnjo cerkev naj bi si tudi že šel ogledat. Najprej simpatizerju nacizma, nato anarhizma je cerkev predstavljala ‘red in hierarhijo’, kar je preziral.

cerkev Brezje
Borut Živulović/BOBO

Razmišljal pa je po naših informacijah tudi, da bi umoril še starše, saj naj ne bi prenesli posledic njegovega dejanja.

Na koncu bi sodil še sebi, v dnevniku pa je med drugim zapisal, da če ne bo izvršil pokola, na svetu ne bo pustil nobenih sledi.

Policija: pravočasna prijava lahko prepreči tragedijo

Kaj nekoga navede k tako skrajnim dejanjem, kot je strelski pohod? Na policiji pravijo, da so med dejavniki, ki vplivajo na take odločitve, najpogosteje različna psihopatološka stanja, maščevanje posameznikom ali skupnosti.

Po izkušnjah tujih policij se pred takim napadom lahko pri storilcu pokažejo znaki, ki nakazujejo njegove namere.

Zato je ključno, da vsakdo, ki je na kakršenkoli način seznanjen s takim razmišljanjem ali aktivnostmi posameznika, o tem ne molči.

“Povejte policistom, staršem, šoli ali komurkoli drugemu, ki mu zaupate. Pomembno je, da taka informacija čim prej pride do policije, lahko tudi anonimno,” so zapisali na policiji.

“To storite tudi, če niste prepričani, da bi nekdo lahko izvršil tako dejanje, a pri njem zaznate indice ali dobite informacije, da se to lahko zgodi. Policija bo v vsakem primeru take informacije nemudoma preverila.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje