Dars za jutranje zastoje krivi “neodgovorne” voznike tovornjakov

Slovenija 16. Jan 202315:17 3 komentarji
Sneg gneča avtocesta
Promet.si

Neočiščeni odseki avtocest in dolgi zastoji so marsikaterega voznika na jutranji poti pošteno razjezili. Pluženje in posipanje avtocest so po navedbah Darsa upočasnili predvsem "neodgovorni vozniki tovornih vozil", ki so zaradi neustrezne zimske opreme zdrsnili s ceste.

Snežno jutro je največ težav povzročilo v prometu, kjer so zastoji nastajali tudi na avtocestah. Kot so pojasnili pri Darsu, so za to krivi predvsem zdrsi tovornih vozil z neustrezno zimsko opremo. V sporočilu za javnost so zapisali, da so jih med 4.29 in 5.55 na slovenskih avtocestah našteli kar 30.

Preberite še: Ali so bili na Darsu prepozni? “Zadeti pravi trenutek je prava umetnost”

Zdrsi tovornih vozil pa so zaustavili ne le voznike na poti v službo, ampak tudi Darsove ekipe, ki so avtocesto plužile in posipavale.

Preventivno posipanje so pri našem upravljalcu avtocest začeli že ponoči, prvi snežni plugi pa so na ceste zapeljali zgodaj zjutraj, ko se je sneg začel oprijemati tal. Kot so sporočili, so prva tovorna vozila iz prometa začeli izločati ob 4. uri, in sicer na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko. Za tem so izločanja stekla še na dolenjski in štajerski avtocesti.

Kljub temu pa je več tovornih vozil zdrsnilo na vrhniškem klancu, kjer so jih morali izvleči 12. Kot so ugotovili pri Darsu, je šlo večinoma za tuje prevoznike. Posredovati so morali tudi na višnjegorskem klancu, kjer so izvlekli sedem tovornjakov. Zdrsi se sicer najpogosteje zgodijo pri vozilih z neustrezno zimsko opremo.

Zdrsi tovornih vozil so na določenih odsekih zaustavili promet, skozi gnečo pa se niso mogli prebiti niti plužna vozila in avtovleke. Kot so zapisali pri Darsu, so morali odsek primorske avtoceste popolnoma zapreti, šele nato je lahko avtovleka do kolone pripeljala v nasprotni smeri vožnje. Poleg zdrsov so pluženje in posipanje upočasnile še okvare vozil in 11 prometnih nesreč.

Darsove kamere so nekaj voznikov z neustrezno zimsko opremo tudi posnele. Eden izmed njih se je celo ustavil v predoru in s svojega avtomobila očistil sneg.

Pri Darsu so ostro obsodili neodgovorne voznike osebnih in tovornih vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme. Kot so spomnili, je ta na slovenskih cestah obvezna že od 15. novembra, sneženje pa so vremenoslovci napovedali že več dni vnaprej. “Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje,” so sklenili svoj zapis.

Preberite še: Zvečer prihaja nova pošiljka snega, vendar se bo ta po nižinah mešal z dežjem

Avtoceste je danes čistilo 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe Dars. Za posipanje so porabili 1.229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4.000 litrov kalcijevega klorida. Plužne skupine so opravile približno 60 obhodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje