Zakaj Janša na sestanek s poslanci koalicije vabi tudi poslance Desusa in SNS

Slovenija 04. Jan 202213:25 > 20:21 6 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Premier Janez Janša prihodnji petek na Brdu pri Kranju sklicuje sestanek vseh poslancev koalicije, nekaterih ministrov, nanj pa vabi tudi poslance Desusa, Slovenske nacionalne stranke in poslanca narodnostnih skupnosti. Ker je vabilo na sestanek ušlo v javnost, je završalo, saj poslanci Desusa, SNS in poslanca narodnostnih skupnosti formalno niso koalicijski partnerji. Res pa je, da v parlamentu večinoma glasujejo za vladne zakone in na interpelacijah ne rušijo Janševih ministrov. Zakaj so torej tudi oni prejeli to vabilo, ki ga je v imenu predsednika vlade poslal državni sekretar v kabinetu Vinko Gorenak?

Državni sekretar za koordinacijo med vlado in državnim zborom Vinko Gorenak je v imenu predsednika vlade Janeza Janše na elektronske naslove poslancev koalicije, Desusa, SNS in narodnih skupnosti poslal vabilo na sestanek, ki bo 14. januarja v kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Vabilo na sestanek z Janšo
N1

Poleg poslancev sta na ta sestanek vabljena tudi predsednika koalicijskih partneric in podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ter ministri Andrej Šircelj (finance), Simona Kustec (izobraževanje), Andrej Vizjak (okolje in prostor), Zvone Černač (kohezija), Janez Poklukar (zdravje), Jernej Vrtovec (infrastruktura) in Janez Cigler Kralj (delo, družina in socialne zadeve).

Vabljeni ministri so, sodeč po vabilu, izbrani glede na teme, ki bodo očitno predmet sestanka, te pa so “pomembni projekti do konca mandata”.

Čeprav so poslanci SNS in upokojenske stranke uradno del opozicije, so na Brdo vabljeni skupaj z drugimi koalicijskimi poslanci, in to je sprožilo nekaj pomislekov. Tudi tega, da je zdaj še črno na belem, da so poslanci Desusa, SNS in poslanca narodnosti dejansko del razširjene Janševe koalicije.

Še en poskus ustanovitve demografskega sklada?

Manjšinska vlada in koalicija strank Janeza Janše, Mateja Tonina in Zdravka Počivalška ima v državnem zboru samo 37 glasov, kar je premalo za sprejemanje odločitev.

Po informacijah N1 namerava premier Janša na sestanku na Brdu pri Kranju pri vseh poslancih koalicije in poslancih njemu naklonjenih poslanskih skupin (Desus, SNS in poslanca narodnosti) preveriti, kaj lahko do konca mandata še spravi skozi državni zbor.

Po neuradnih informacijah bo med drugim znova preveril, ali imajo spremembe zakona o dohodnini zdaj vendarle 46 glasov. Poslanci bi morali o tem glasovati že 15. decembra, a je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec  tik pred glasovanjem predlagal, da se odločanje prestavi na eno od prihodnjih sej. Neuradno zato, ker je preštel, da bi ob odsotnosti poslanca SMC Dušana Verbiča in nasprotovanju poslanca Desusa Roberta Polnarja zakon v parlamentu padel.

O tem, kaj bi prinesle spremembe zakona o dohodnini, smo podrobneje pisali tukaj.

Janez Janša, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović jr./BOBO

Po informacijah N1 namerava premier Janša s poslanci koalicije, Desusa, SNS in narodnostnih skupnosti preveriti tudi, ali je do konca mandata še mogoče sprejeti zakon o demografskem skladu, ki ga je koalicija sredi julija sama umaknila iz parlamentarne procedure.

To je bil čas po hudem porazu vlade in ministra Vizjaka na referendumu o vodah, pri čemer se je tudi zakonu o demografskem skladu obetal referendum. Zaradi odločnega nasprotovanja zakonu so takrat zbiranje podpisov za zakonodajni referendum napovedali sindikati, ki bi imeli pri zbiranju podpisov tudi pomoč dela leve opozicije.

Umik tega zakona iz procedure je Tonin takrat pojasnil z besedami, da je odločanje bolje prestaviti na čas, “ko bodo strasti bolj umirjene in bo mogoča precej bolj trezna razprava, kakšna je prihodnost upravljanja državnega premoženja in same skrbi za pokojninski sistem”. Kaj bi prinesel zakon o demografskem skladu in zakaj prav ta zakon odpira bitko vseh bitk, si lahko preberete tukaj.

Poleg tega naj bi Janša prihodnji petek preveril tudi podporo zakonu o javnem naročanju v zdravstvu in zakonu o investicijah v vzgoji in izobraževanju. V delu koalicije obstaja tudi interes za še en poskus uvedbe socialne kapice, vendar brez podpore Desusa je že vnaprej jasno, da je ne bo mogoče uzakoniti.

Od zakonov, za katere se bo izkazalo, da nimajo potrebnih 46 glasov, naj bi Janša po petkovem sestanku dvignil roke, v parlament pa poslal le tiste, za katere bo na Brdu dobil zagotovilo, da bodo, ob dejstvu, da je koalicija de facto manjšinska, tudi sprejeti.

V poslanski skupini Desus so za TVS povedali, da se sestanka ne bodo udeležili, saj so, kot so dejali, poslanci opozicije.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje