Zakaj Janše, Tonina in Počivalška ni bilo na izredno novinarsko konferenco?

Slovenija 06. Nov 202106:30 > 19:28 15 komentarjev
Janez Janša, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović jr./BOBO

Ko so ministri na Brdu Kranju v petek popoldan še zasedali in pretresali ukrepe za umiritev epidemije, je vlada na Twitterju napovedala, da bodo na izredni večerni novinarski konferenci slovensko javnost nagovorili tudi premier Janez Janša in oba podpredsednika vlade – Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Po informacijah N1 jih na koncu ni bilo zato, ker so bila mnenja o tem, katere ukrepe sprejeti, precej deljena, sprejeti paket ukrepov pa − recimo temu − minimum, s katerim se je večina lahko strinjala. Daleč najbolj pa je moral popustiti minister za zdravje.

Vladna napoved na Twitterju, da bo po izredni seji ministrskega zbora pred kamere po daljšem času stopil tudi predsednik vlade Janez Janša, ob njem pa še podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, je v kombinaciji z močno zaostrenimi koronskimi razmerami dajala slutiti, da bo vlada sprejela pomembne, velike in korenite odločitve v spopadu s covidom, takšne, ki terjajo tudi javni nastop samega vrha vlade.

A da se to ne bo zgodilo, je bilo jasno že slabo uro pred novinarsko konferenco, ko je vladni urad za komuniciranje tvit z napovedjo govorcev izbrisal.

Vlada
Vlada/TWITTER

Tvit, s katerim je vladni urad za komuniciranje napovedal udeležence na novinarski konferenci. Objavo so nato izbrisali.

Malo po enajsti zvečer, po skoraj šestih urah zasedanja na Brdu pri Kranju, so nato pred kamere stopili trije namesto šestih, in sicer minister za zdravje Janez Poklukar, vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar in direktor NIJZ Milan Krek. Predstavili so ukrepe, ki se pomembneje ne razlikujejo od tistih, ki jih je Mateja Logar že v teku tega tedna omenjala v svojih javnih nastopih. Z izjemo odločitve o ceni hitrih testov, prepovedi nošenja mask iz blaga in pa tega, da bo treba zdaj pri izkazovanju pogoja PCT predložiti tudi osebni dokument.

Mnenja na seji vlade deljena, pogoj PC bi bil preveč tvegan

Po informacijah N1 so bila na sinočnji seji vlade mnenja v ministrskem zboru o tem, katere ukrepe je treba zdaj sprejeti, precej deljena. Na mizi je bil po naših informacijah zelo resno tudi predlog, da bi namesto dosedanjega pogoja PCT odslej veljal bistveno strožji pogoj PC. To bi pomenilo, da negativen test ne bi več odpiral vrat javnega življenja in tudi službe ne, pač pa bi za prihod na delo, odhod k frizerju, v trgovski center in podobno veljal le pogoj PC (preboleli ali cepljeni).

Čeprav so nekateri predstavniki vlade po informacijah N1 uvedbo pogoja PC zelo zagovarjali, je na koncu obveljalo, da je to zaradi ustavnega sodišča preveč tvegano. Vlada je namreč pred časom pogoj PC že sprejela za prihod na delo v državni upravi, kamor sodita tudi vojska in policija, a je ustavno sodišče izvajanje tega ukrepa zadržalo, dokler o njem tudi dokončno ne presodi.

Poklukar je spet moral popustiti

Najbolj je moral sinoči spet popustiti zdravstveni minister Poklukar. Ta je po informacijah N1 odločno zagovarjal vnovično razglasitev epidemije ter uvedbo strogega in popolnega 10-dnevnega lockdowna za vse, kar zagovarjajo tudi v svetovalni strokovni skupini in v zdravstvu.

A lockdown bi znova terjal tudi izplačilo državnih pomoči. Prav to je po informacijah N1 eden ključnih razlogov, zakaj je bil minister za zdravje na vladi tudi sinoči praktično osamljen. Ministri so pazljivi pri razporejanju proračunskega denarja in tega bi zaprtje države spet terjalo. Da je tako, je z besedami “lockdowna si ne moremo več privoščiti”, v zadnjih dneh večkrat dal vedeti zlasti gospodarski minister Počivalšek, ki je – očitno zanj ključno bitko z ministrom za zdravje – izbojeval. Gospodarstvo in druge dejavnosti ostajajo odprte.

To, da bo proračun zdaj pokril denimo del stroškov testiranja, je bistveno manjši izdatek kot bi bil lockdown in kot bi ga prinesla tudi razglasitev epidemije, ki je med drugim pravna podlaga za izplačilo koronskih dodatkov v celotnem javnem sektorju.

Kot kaže, so ministri na koncu po šestih urah zasedanja sprejeli nabor ukrepov, neke vrste minimum, s katerim se je večina lahko strinjala. Z izjemo predvsem ministra za zdravje, ki pa je kljub temu kot eden najbolj odgovornih za zdravstvene razmere pred kamere zvečer skupaj z Matejo Logar in Milanom Krekom vendarle stopil. In predstavljal ukrepe, s katerimi se v veliki meri v tem trenutku javnozdravstvenih razmer ne strinja. Predsednika vlade in obeh podpredsednikov pa pred kamere ni bilo, po informacijah N1 tudi zato, ker soglasne podpore sinoči sprejetim ukrepom v vladi ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje