Zakaj je sindikat delavcev trgovine zahteval ponovno zaprtje trgovin ob nedeljah

Gospodarstvo 18. Avg 202313:53 11 komentarjev
Sindikat predlaga omejitev odprtja trgovin samo na prizadeta območja
N1

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je prejšnji teden vlado pozval, naj v odredbo, ki dovoljuje odprtje trgovin tudi ob nedeljah in praznikih, doda krajevno in časovno omejitev. Prepričani so bili namreč, da se dobronamerni ukrepi prepogosto izrabljajo, kar naj bi nekateri trgovci že storili, ko so trgovine odprli tudi na neprizadetih območjih. Danes je sindikat šel korak dlje in zahteval preklic odredbe, kar se je nato tudi uresničilo.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je danes izvedel novinarsko konferenco, na kateri so se dotaknili odredbe za možnost odprtja prodajaln. Slednjo je 5. avgusta zaradi nujnih potreb za zaščito ljudi, premoženje in okolje izdal poveljnik civilne zaščite in je veljala do preklica.

Sindikat je že prejšnji teden pozval vlado, naj v odredbo doda krajevno in časovno omejitev, zdaj pa so bili še bolj kritični: “Zaradi želje po dobičkih so posamezne trgovske verige odprle prodajalne v nedeljo in na praznike tudi v regijah, ki niso utrpele nobenih poplav. Delavci so seveda morali na delo, in ker je delo v nedeljo in na praznike bolje plačano, so podjetja zmanjšala število zaposlenih na ta delovni dan in finančno profitirala,” je pretekle razmere opisal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki je obenem pozval k preklicu odredbe.

“Ker je pred nami zopet nedelja in ker so nekateri trgovci že napovedali, da bodo nedelje odprte, vse dokler ne bo preklica, tudi na neprizadetih območjih, pozivamo državne organe, da izdano odredbo za možnost odprtja prodajaln v nedeljo prekličejo,” je še poudaril in dodal, da je preskrba na ogroženih območjih že vzpostavljena, pogosto pa sprejemajo tudi pozive zbirnih centrov po državi, da so le-ti prepolni ter da ljudje prinašajo dobrine, ki se trenutno ne potrebujejo, celo zavračajo.

Košarica, trgovina, nakupovalni voziček
BOBO

Rožič je dejal tudi, da so delavke in delavci v trgovinski panogi – med katerimi so žrtve naravne katastrofe, priskočili na pomoč, a je vseeno pozval k razumnosti in smotrnosti: “Razumemo, da je vlada sprejela ukrepe, ki so olajšali življenje ljudi na prizadetih območjih, med njimi seveda tudi odprtje trgovin v nedeljo, vendar so se dobronamerno sprejeti ukrepi v naši družbi, začeli kršiti in se prepogosto kršijo.”

Izrazil je skrb, da bi odredba lahko bila poskus umika veljavne trgovinske zakonodaje, ki ščiti pravice trgovk in trgovcev. Pri tem je omenil še, da so po veliko letih in referendumu, mukoma dosegli, da so trgovine v nedeljo zaprte.

Tako trgovce kot državljane je pozval, da dane situacije ne izkoriščajo za splošno potrošništvo in ustvarjanje lastnih dobičkov. “Nekatera podjetja so že pristopila in se obnašajo družbeno odgovorno, druga podjetja pa enostavno vidijo samo profite. In kot ste videli v minulih dneh, so nekatera, ki niso na poplavljenih območjih, imela trgovine odprte od osmih zjutraj do osmih zvečer. Ne glede na to, da je bil dobronameren ukrep vlade le ta, da bi pomagali ljudem na poplavljenih področjih,” je še izpostavil.

Pomoč prizadetim v poplavah je napovedal tudi sindikat, kjer pravijo, da prejemajo vedno več vlog za njihov solidarnostni sklad.

Šestan je odlok še danes preklical

Po novinarski konferenci je postalo znano, da bodo trgovine skladno z odlokom poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, ki omogoča odprtje prodajaln z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo ob nedeljah in praznikih, lahko odprte le še to nedeljo.

Kot so še dodali na ministrstvu, so se glede tega uskladili v četrtek, o tem pa so že obvestili Trgovinsko zbornico Slovenije in Sindikat delavcev trgovine Slovenije.

Izkoriščanje vsakokratnih kriznih situacij za odpiranje trgovin

Medtem je skrb zaradi izkoriščanja kriznih razmer izrazila tudi Tina Skubic, predsednica sindikata v Mercatorju. Trgovci po njenih besedah le-te takoj uporabijo kot razlog za odpiranje trgovin na dneve, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi. “Že v času covid krize so bili trgovci najbolj izpostavljeni težki situaciji, seveda pa smo ostali brez dodatka za delo v kriznih razmerah. Kolektivna pogodba za trgovino takega dodatka v nasprotju s kolektivnimi pogodbami v javnem sektorju žal ne predvideva.”

Mercator je, kot je pojasnila, prvo nedeljo po odredbi odprl 98 trgovin po celotni Sloveniji. Odprte naj bi bile tudi trgovine v delih države, ki niso bili ogroženi. “Ta območja niso bila določena, zato so trgovci vsak na svoj način izkoristili situacijo. Odločitev o odprti nedelji je padla na soboto in tako so morali poslovodje potem poiskati in določiti tiste zaposleni, ki so prišli na delo naslednji dan. Odprte trgovine v Ljubljani in ostalih večjih mestih so bile sprehajališče za ljudi, ki v tokratni naravni katastrofi niso občutili nobenih posledic,” je še dejala.

Število delavcev v trgovinah je bilo zato okrnjeno, kupci pa so se, tako Skubic, brez občutka spravljali na prodajalce z neprimernimi in žaljivimi komentarji. Že naslednjo nedeljo je Mercator po posredovanju sindikata delavcev v trgovini odprl le enote na ogroženih območjih, 14. avgusta pa so bile odprte samo trgovine večjega formata ter s skrajšanim odpiralnim časom.

Najboljši sosed je sicer takoj pristopil do zaposlenih, ki so bili v ujmi najbolj prizadeti, in zagotovil postopek takojšnje pomoči – tako s pomočjo pogodbenih izvajalcev kot preko humanitarne fundacije Mercator. “Zaposleni v podjetju smo bili pozvani tudi k solidarnosti in k prispevku v fundacijo po naših zmožnostih, da lahko čim bolj učinkovito pomagamo številnim našim sodelavcem,” je še povedala.

“Nedelje, sploh pa ponedeljek, niso bile odprte v znak solidarnosti do ljudi”

S Prevalj se je prek video povezave oglasila še predstavnica sindikata Spar Slovenija Damjana Ajd, ki pravi, da hitro odprtje trgovin na najbolj prizadetih območjih ni imelo učinka niti solidarnostne note.

V Sparu so, kot je povedala, bili korektni do vseh zaposlenih in ponudili podporo. “Hodili so do nas na poplavljenih območjih, spraševali, kaj rabimo. Ampak nekaj morate vedeti: te nedelje, sploh pa ponedeljek, niso bile odprte v znak solidarnosti do ljudi. Jaz v tej zgodbi nisem mogla dobiti tega občutka, ker jaz nisem mogla čez Mežo,” je dejala Ajd in nadaljevala, da ljudje v Savinjski dolini, Črni, Mežici, Žerjavu, dva dni sploh niso imeli telefonskega signala od njih, “kaj je njim pomagala odprta trgovina,” se je vprašala.

Potrdila je navedbe, da trenutno na prizadetih območjih ne potrebujemo več hrane in ostalih nujnih stvari, zato se je tudi sama zavzela za odpravo odredbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje