Zakaj je sredi januarja sneg spremljalo grmenje?

Slovenija 06. Jan 202209:30 > 09:55 0 komentarjev
Sneg in grmenje
Profimedia

Za razlago, zakaj je sredin dež, ki je prešel v sneg, spremljalo tudi grmenje, smo povprašali dežurnega prognostika Agencije RS za okolje (Arso) Blaža Štera. Ta je med drugim povedal, da nas v naslednjih dneh čakajo prave zimske razmere, v nedeljo pa lahko zapade še nekaj centimetrov snega.

V sredo je z jugozahodnikom dotekal zelo topel zrak – v Beli krajini so ponekod izmerili tudi 16 stopinj Celzija. Ne samo to, ta zrak je bil tudi neobičajno vlažen za januar. Obenem pa se je popoldne približala hladna fronta, ki se je nad nami še izostrila.

“Temperaturna razlika med obema zračnima masama se je povečala in ob fronti je prišlo do močnejših dviganj zaradi jugozahodnika in hladnega zraka, ki je dotekal s severa. Zato so nastale nevihte,” je razložil meteorolog Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso).

Tovrstni pojavi so sicer bolj značilni za pomlad, ko je zunaj že topleje, hkrati pa k nam še vedno prodira hladen zrak s severa. A ker je bilo v dnevih pred tem pri nas tako toplo, smo dobili podoben tip fronte januarja. “Ker se bo ozračje še naprej segrevalo, bodo morda takšni pojavi tudi sredi zime vedno bolj običajni,” je opozoril Šter.

Kjer so te nevihte nastale – predvsem v osrednji in južni Sloveniji – se je meja sneženja lokalno še nekoliko znižala, zato so proti pričakovanjem tudi v Ljubljani dobili snežno pošiljko. V Kranju, kjer teh neviht ni bilo, pa so na primer ostali brez snežne odeje.

Na Primorskem je bilo razelektritev še več, “kriva” za to pa je vlažna zračna masa s Sredozemlja. “Temperatura morja še ni tako nizka in ob teh spomladanskih temperaturah lahko nastanejo tudi nevihte,” je dogajanje na Obali razložil Šter.

V nedeljo še nekaj centimetrov snega

Hladna fronta je v sredo popoldan dosegla našo državo. Največ snega je v sredo zapadlo v visokogorju, predvsem v zahodnih Julijskih Alpah.

S postaje na Kaninu ni točnih podatkov, a Šter je dejal, da je tam zapadlo med 70 in 80 centimetrov snega.

V Bohinju je zapadlo le nekaj centimetrov, v Zgornjesavski dolini do 40, okoli 25 na Jezerskem in 20 centimetrov v Logarski dolini. Na vzhodu države so ostali brez snežne odeje.

Sneg v Ljubljani
N1

Razmere v naslednjih dneh bodo precej zimske. Danes bodo temperature še nad lediščem, v naslednjih dneh pa bodo tudi čez dan vztrajale pod ničlo.

V nedeljo lahko pričakujemo še nekaj snega, a količinsko ne prav veliko. “Nekaj centimetrov ga lahko zapade. Je pa videti, da bo sneg padel na ohlajeno podlago, tako da bo podoba precej bolj zimska kot danes, ko je sneg bolj južen,” je o prihodnjih dneh še povedal meteorolog Šter.

O burji, ki je za nekaj časa zaprla primorsko avtocesto, je Šter dejal, da se že počasi umirja, do petka pa bo oslabela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!