Žalostna zgodba iz Maribora: “Kdaj smo postali kot narod tako apatični”

Slovenija 23. Apr 202410:40 > 13:27 6 komentarjev
Labod
Foto: Bina Sabina/Facebook

V Mariboru, kjer gnezdijo labodi, je nekdo huje poškodoval labodko, ki so jo morali uspavati. Labodji samec je v gnezdu ostal sam s petimi jajci in sprva prevzel valjenje, nato pa je gnezdo zapustil še sam. Jajca so prostovoljci prestavili v drugo gnezdo na Lentu, labodka pa jih je k sreči sprejela.

“A mora res vsako leto zaradi človeške zlobe v mukah umreti labodka mama?” je na Facebooku zapisala Sabina, ki že več let skrbi za labode v Mariboru.

Pred dnevi so namreč morali uspavati labodko, ki jo je negibno ob njenem gnezdu opazila občanka. Ta je potem tudi urgirala, da je ponjo prišel veterinar, ki je ugotovil, da je imela labodka zdrobljeno nogo in zlomljen vrat od močnega udarca, najverjetneje avtomobila. Zaradi hudih poškodb so jo morali uspavati.

“Žalostno – še bolj žalostno pa je to, da je ostal samček sam, sedi na gnezdu, vidi se, da je zmeden, pogreša svojo partnerico, ne razume, kaj se je zgodilo,” je zapisala Sabina.

Opozorila je na to, da ljudje avtomobile parkirajo tesno ob gnezdu, čeprav vidijo, da sta tam laboda. “Kdaj smo postali kot narod tako apatični, brez kančka empatije do živali, ki nam toliko zaupajo, da si v naši bližini izbirajo prostor za gnezdenje? Komu je bila labodka na poti, da jo je iz objestnosti povozil ob njenem gnezdu? Samo da je parkiral avto?” je dodala.

Jajca sprejela druga labodka

Labodji samec je tako ostal sam s petimi jajci in sprva prevzel valjenje, a z mariborske mestne občine so sporočili, da je konec tedna zapustil gnezdo. Jajca so nato prostovoljci prestavili v drugo gnezdo na Lentu, labodka pa jih je k sreči sprejela.

Obe gnezdi je mariborska Snaga v sodelovanju s službo varstva okolja občinske uprave zaščitila z ograjico, da bi labode tako zaščitili pred ljudmi in psi. Namestili bodo tudi opozorilne znake, ki voznike dodatno opozarjajo na labode. Območje Lenta sicer po prenovi pokrivajo kamere, posnetke pa nameravajo na občini pregledati.

“Labodji pari za uspešno gnezdenje potrebujejo predvsem mir, zato prosimo mimoidoče, da labodov ne vznemirjajo, se jim približujejo ali jih hranijo, prav tako pa k strpnosti in previdni vožnji prosimo tudi vse voznike, saj si želimo, da do takšnih dogodkov ne bi več prišlo,” so še zapisali na mariborski občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje