Potrdili dva nova tehnična zakona

Slovenija 23. Feb 202316:32 1 komentar
seja državnega zbora
Matija Sušnik/DZ

Državni zbor je sprejel noveli zakonov o nadzoru izvoza blaga z dvojno rabo ter o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti. Gre za tehnična zakona, s katerima se v slovenski pravni red vnaša uredbi Evropske unije.

Blago z dvojno rabo so predmeti, ki se uporabljajo za različne civilne namene, lahko pa tudi za obrambne in obveščevalne namene ter namene kazenskega pregona. Zakon o nadzoru izvoza blaga z dvojno rabo je bil prvič sprejet ob vstopu Slovenije v EU in se je do zdaj samo enkrat spreminjal, pred desetimi leti. Takrat je bila sprememba soglasna, je na sredini seji spomnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan.

Tudi tokratna sprememba je posledica sprememb evropske direktive. Septembra 2021 je namreč začela veljati nova evropska uredba o nadzoru izvoza. EU je z njo okrepila nadzor nad trgovino s civilnim blagom in tehnologijami, ki bi se lahko uporabili tudi za vojaške ali varnostne namene. Prav tako se je okrepila zmogljivost EU za varstvo človekovih pravic in podpiranje varnih dobavnih verig za strateško blago.

Na vladi so novelo zakona hitro pripravili, ker slovenska podjetja prek tega zakona na leto ustvarijo tudi do 150 milijonov evrov izvoza, je izpostavil Židan. Obenem je naslovil vprašanje, ali ne gre pri morebitnem prenosu podatkov za ustavno spornost, ki se je pojavilo med razpravo o predlogu novele zakona na pristojnem parlamentarnem odboru. Kot je poudaril, gre za enak sistem, kot ga je pred 10 leti soglasno sprejel DZ, z nadgradnjo samo nekoliko ožijo sistem in vključujejo dodatna pojasnila.

“Zato menimo, da če ta oblika prenosa podatkov med organi, ki so dolžni nadzirati blago za dvojno rabo, ni bila ustavno sporna pred 10 leti, je v tem trenutku lahko sporna še manj, saj so dodatne omejitve in zožitve sistema, ki je predpisan,” je pojasnil državni sekretar. Za novelo je glasovalo 46 poslancev, proti jih je bilo sedem. Podoben je bil izid glasovanja o zakonu o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti, še enem tehničnem zakonu, ki ga je vlada pripravila z namenom uskladitve z evropsko zakonodajo.

“Govori o tehničnih specifikacijah proizvodov, ki so na trgu in njihovi dostopnosti. Zaradi razvoja proizvodov, pa tudi zaradi razvoja prodaje trgovine na spletu, se temu prilagaja tudi zakonodaja,” je o tej noveli v sredo dejal Židan. Vlada je ob tem kot javni interes vključila tudi dostopnost in uporabnost za invalide. S spremembo zakona se zagotavlja dodatna podlaga za delo inšpekcijskih organov, vključno s kazenskimi določbami in sankcioniranjem kršitev in razširitev pooblastil inšpekcijskih organov. Obenem se zagotavljajo ustrezne zakonske podlage podzakonskim predpisom, kot na primer s področja dvigal, varnostih komponent za dvigala, tlačne opreme glede obveznosti lastnika in skrbnika proizvodov ter dostopnosti za invalide.

Da je v zvezi s tehničnimi zahtevami za proizvode kot javni interes prepoznan in uzakonjen vidik dostopnosti proizvodov invalidom, so še posebej pozdravili v Svobodi. “Glede na dejstvo, da pri nas živi približno 170.000 invalidov oziroma 8,5 odstotka populacije, in glede na dejstvo, da se ob čedalje večjem deležu starejšega prebivalstva potrebe te ranljive skupine vedno bolj povečujejo, gre za izjemno pomembno rešitev,” je v sredo dejal Aleksander Prosen Kralj (Svoboda).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje