Afera Pegasus: izraelska policija vohunila tudi za sinom Netanjahuja

Svet 07. Feb 202215:50 > 16:00 0 komentarjev
Pegasus
PROFIMEDIA

Izraelski poslovni dnevnik Calcalist je razkril, da naj bi izraelska policija s programsko opremo Pegasus vdrla v telefone več deset vidnih Izraelcev, vključno s sinom nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja. Izraelski premier Naftali Bennett je že obljubil ukrepanje izraelske vlade.

Izraelska policija naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus vdrla v telefone več deset uglednih Izraelcev. Gre za najnovejše razkritje izraelskega poslovnega dnevnika Calcalist, ki je pred tem poročal, da je policija brez dovoljenja sodišča že uporabila sistem Pegasus proti voditeljem protestnega gibanja, ki je nasprotovalo nekdanjemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju.

Izraelski premier Naftali Bennett je danes po objavi novice že obljubil ukrepanje vlade. Ob tem je poudaril, da zadeve ne bo pustil brez odziva. Ocenil je tudi, da gre v primeru Pegasusa za pomembno orodje v boju proti terorizmu.

Calcalist je v svoji zadnji objavi navedel, da je bila tarča vohunjenja več deset oseb, med njimi visoki predstavniki izraelskega ministrstva za finance, pravosodja in komunikacije, župani in etiopski Judje, ki so bili na čelu protestov proti domnevnim nepravilnostim izraelske policije.

Vohunili tudi za premierjevim sinom

Tarča najnovejšega razkritja naj bi bil tudi nekdanji izvršni direktor spletnega portala Walla Ilan Ješua, ki velja za ključno pričo v sojenju Netanjahuju zaradi korupcije. Na seznamu se je znašel tudi eden od Netanjahujevih sinov Avner Netanjahu, ki naj bi ga dejstvo, da so tudi za njim vohunili, pretreslo.

Nekdanji premier Netanjahu je obtožen, da je skušal z medijskimi mogotci trgovati z regulativnimi uslugami v zameno za ugodno poročanje več medijev, tudi Walle.

Pegasus je produkt programske opreme izraelskega podjetja NSO, ki je že več mesecev v središču mednarodnega škandala po razkritju, da so ga vlade po vsem svetu uporabljale za vohunjenje za aktivisti, politiki, novinarji in celo voditelji držav. Velja za nadzorni program, ki lahko vklopi kamero ali mikrofon prenosnega telefona in zbira njegove podatke.

NSO nepravilnosti vztrajno zanika

Izrael se je znašel pod udarom kritik, ker je dovolil izvoz te tehnologije v države, ki so znane po kršitvah človekovih pravic. Dosedanja razkritja dnevnika Calcalista pa so že povzročila domačo afero in več preiskav.

Iz NSO so ves čas trajanja škandala s sistemom Pegasus vztrajno zanikali nepravilnosti in poudarjali, da ne upravljajo sistema, ko je ta enkrat prodan strankam, in da nimajo dostopa do nobenih podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!