Angela Merkel: Cepljenje je pravica, a tudi dolžnost

Svet 12. Nov 202109:30 0 komentarjev
Angela Merkel
Hannibal Hanschke/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel je med pogovorom z novozelandsko premierko Jacindo Ardern spregovorila o cepljenju proti covidu-19. Menila je, da ima posameznik kot član družbe določeno dolžnost, da se cepi – da zaščiti sebe in druge.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se v kratkem poslavlja s položaja, je v družbi novozelandske premierke Jacinde Ardern spregovorila tudi o cepljenju proti covidu-19, ki je razdelilo nekatere družbe držav Unije.

“Imam pravico do cepljenja, in to je velika sreča, velik dosežek znanosti in tehnologije,” je povedala Merkel in dodala, da “ima posameznik kot član družbe tudi določeno dolžnost, da se cepi – da zaščiti sebe in druge.” Čeprav so med necepljenimi osebe, pri katerih je manjša verjetnost hujšega poteka bolezni covid-19, lahko še vedno prenesejo virus starejšim in osebam z oslabljenim imunskim sistemom.

Po mnenju kanclerke Merkel je pomembno, da so informacije o cepljenju transparentne in da razlage o tem, kako vsak posameznik s cepljenjem prispeva za blaginjo družbe, ne usahnejo.

Podobnosti med pandemijo in podnebnimi spremembami

Merkel je prav tako obžalovala, da cepivo proti covidu-19 še ni na voljo vsem na svetu. “Svet je povezan, kar se dogaja tukaj vpliva na to, kar se dogaja v Afriki, na Novi Zelandiji in ZDA,” je povedala. Svet se, tako Merkel, zdi majhen, če se nanj pogleda z vidika širjenja virusa, pandemija covida-19 pa je nekako podobna podnebnim spremembam.

Obe dogajanji – pandemija in podnebne spremembe – sta eksponentni in zahtevata, da se ukrepa nemudoma. Zavedanje o tem, kako ključno je takojšnje ukrepanje v takih primerih, po mnenju kanclerke Merkel ni splošno razširjeno v družbah.

Angela Merkel je skupaj z novozelandsko premierko Jacindo Ardern spregovorila ob robu zasedanja skupine za gospodarsko sodelovanje držav azijsko-pacifiške regije (Apec). Pogovor je povezoval predsednik Microsofta Brad Smith.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!