Kanclerka Merkel še zadnjič v Franciji, pričakal jo je topel sprejem

Svet 03. Nov 202121:14 0 komentarjev
Angela Merkel, Emmanuel Macron
Philippe Desmazes/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes še zadnjič uradno obiskala francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Srečanje je zaznamovalo slovo dosedanje kanclerke, voditelja pa nista izpustila priložnosti niti za razpravo o mednarodnem političnem parketu.

Obdobje poslavljanja dosedanje nemške kanclerke Angele Merkel, ki se po 16 letih na čelu nemške vlade umika s položaja, še ni zaključeno. Potem ko so se konec minulega meseca od Merkel na vrhu EU poslovili voditelji držav Unije, jo je danes na zadnjem obisku v Franciji v vlogi kanclerke gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Popoldne jo je sprejel v mestu Beaune, središču vinorodne Burgundije, kjer jo je pozdravila tudi navdušena množica, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel, Emmanuel Macron Angela Merkel, Emmanuel Macron
PROFIMEDIA
Emmanuel Macron, Angela Merkel Emmanuel Macron, Angela Merkel
Philippe Desmazes/REUTERS
Emmanuel Macron, Angela Merkel Emmanuel Macron, Angela Merkel
Philippe Desmazes/REUTERS

Voditelja Nemčije in Francije sta se skupaj s svojima življenjskima sopotnikoma najprej sprehodila po središču slikovitega zgodovinskega mesta z obzidjem, nato pa sta imela na programu obisk tamkajšnjega Hospices de Beaune – nekdanje ubožnice oziroma bolnišnice za revne, katere korenine segajo v srednji vek in se predstavlja kot eden francoskih najprestižnejših zgodovinskih spomenikov.

Navkljub na videz sproščenemu tonu obiska pa resnejša plat ni umanjkala. Medtem ko sta voditelja med obiskom našla čas za razpravo o aktualnih mednarodnopolitičnih problemih, bo Macron gostji izročil najvišje francosko odlikovanje, veliki križ legije časti.

Čeprav sta v zadnjih letih Macron in Merkel tesno sodelovala – oba sta odločna podpornika evropskih povezovanj – pa vendarle velja, da si je bila dosedanja nemška kanclerka še bližje z nekdanjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki je državo vodil med letoma 2007 in 2012. Njunega zavezništva se je oprijel kar vzdevek “Merkozy”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!