Avstrija bo nadzor uvedla tudi na meji s Slovaško

Svet 28. Sep 202211:30
Avstrijska meja
PROFIMEDIA

Avstrija bo opolnoči uvedla nadzor na meji s Slovaško, je sporočilo notranje ministrstvo na Dunaju. Kot razlog za ta ukrep so navedli odločitev Češke, da zaradi povečanja nezakonitih migracij uvede nadzor na meji s Slovaško.

Avstrija bo od polnoči začela nadzirati mejne prehode s Slovaško, je sporočil tiskovni predstavnik notranjega ministra Gerharda Karnerja.

Češka je v torek zaradi povečanja števila prebežnikov sporočila, da se je odločila začasno uvesti nadzor na meji s Slovaško. Po navedbah češke policije bodo nadzor na vseh 27 nekdanjih mejnih prehodih s sosednjo državo začeli izvajati v noči na četrtek, ukrep pa bo veljal najmanj deset dni.

Kot je za avstrijski radio Ö1 davi povedal minister Karner, bo zaradi odločitve Češke tudi Avstrija uvedla nadzor na meji. Ukrep je utemeljil rekoč, da gre za odziv na morebitne alternativne poti tihotapcev ljudi. “Odzvati se moramo, preden se odzovejo tihotapci,” je dejal. Karner je o načrtovanem ukrepu v torek že obvestil slovaškega kolega Romana Mikuleca.

Minister je pri tem spomnil na že obstoječe ukrepe na meji z Madžarsko in Slovenijo. “Na mejah z Madžarsko in Slovenijo smo že sprejeli obsežne ukrepe. Zdaj bo policija preverjala tudi mejo s Slovaško. Moramo biti hitrejši od tihotapcev ljudi. Poudarek ostaja na boju proti organiziranemu kriminalu s tihotapci ljudi,” je še dejal.

Nadzor na slovensko-avstrijski meji že od leta 2015

Avstrija je v okviru migracijske krize od sredine septembra 2015 ponovno uvedla nadzor na svoji meji z Madžarsko in Slovenijo, ki ga je nato večkrat podaljšala. Avstrija se je pri tem za obdobje od 16. maja 2016 do 10. novembra 2017 oprla na štiri zaporedna priporočila Sveta EU. Za obdobje od 11. novembra 2017 pa je na lastno pobudo ponovno uvedla nadzor na svojih mejah za več zaporednih šestmesečnih obdobij.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je na pobudo deželnega upravnega sodišča avstrijske Štajerske presojalo tudi Sodišče EU, ki je aprila sporočilo, da lahko države članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.