Avstrija: morje sveč za zdravnico, ki je informirala o cepljenju

Svet 30. Jul 202221:11 > 31. Jul 2022 13:19
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

36-letna Lisa Maria Kellermayr, družinska zdravnica iz Zgornje Avstrije, je bila mesece deležna številnih groženj s strani nasprotnikov cepljenja in zanikovalcev koronavirusa. Poiskati si je morala osebno varovanje, junija je bila primorana zapreti svojo ordinacijo, včeraj pa ni več zdržala pritiskov in je storila samomor.

Naše severne sosede je včeraj pretresla tragična vest, da si je 36-letna družinska zdravnica Lisa Maria Kellermayr iz Zgornje Avstrije vzela življenje. Že junija je bila zaradi groženj nasprotnikov cepljenja zoper covid-19 primorana zapreti svojo ambulanto, včeraj pa je v ordinaciji storila samomor ter za seboj pustila poslovilno pismo.

Kellermayr je v zadnjih dveh in pol letih pogosto nastopala v javnosti ter ljudi informirala o pomenu cepljenja in zapletih po okužbi s koronavirusom. Zaradi tega si je nakopala številne nasprotnike, ki so ji pošiljali grozilna pisma. Ko se je število groženj povečalo, je pomoč poiskala pri policiji, ki ji je zagotovila varovanje, a tudi to ni zaleglo, zato je za dodatno varovanje plačevala iz lastnega žepa. Skupno naj bi v zadnjih mesecih za lastno varnost in varnost zaposlenih v njeni ordinaciji odštela več kot sto tisoč evrov. Po poročanju avstrijskih medijev naj bi Kellermayr pred dvema tednoma poiskala tudi psihiatrično pomoč, a so jo po dobrem dnevu kljub samomorilnim nagnjenjem iz ustanove odpustili domov.

V ponedeljek bodo pod sloganom “Da, mar nam je” na Štefanovem trgu v avstrijski prestolnici organizirali spominsko komemoracijo, kjer se bodo s prižigom svet poklonili preminuli zdravnici. Dogodek organizira Daniel Landau, brat direktorja Dunajske nadškofijske Karitas Michaela Landaua, prireditev pa je podprla tudi avstrijska zdravniška zbornica. Kot poroča medijski portal ORF, je Landau organiziral tudi lansko decembrsko komemoracijo, ko so se Dunajčani na osrednjem trgu s prižigom sveč poklonili vsem umrlim za posledicami covida-19. “Želim si živeti v družbi, ki bi jasno nastopila zoper netoleranco, zoper agresijo in sovraštvo,” je ob tem dejal Landau.

Nekaj posameznikov se je v znak žalovanja že v petek zvečer zbralo pred ministrstvom za zdravje na Dunaju, kamor so polagali cvetje in prižigali sveče.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je družini in prijateljem preminule izrazil sožalje ter pozval h koncu “ustrahovanja in strahu”. “Sovraštvo in nestrpnost nimata mesta v naši Avstriji. Konec koncev, vedno najdimo način, da živimo v miru skupaj,” je zapisal na Twitterju.

Na smrt zdravnice se je že odzval tudi avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch, katerega odstop je Kellermayr sicer pred kratkim terjala. Na Twitterju je zapisal, da so bile “grožnje s smrtjo proti njej in njenim zaposlenim brutalna realnost. Za takšno sovraštvo proti ljudem ni opravičila. To sovraštvo se mora končno končati.”

Oglasil pa se je tudi dunajski župan Michael Ludwig, ki je na Twitterju zapisal, da “nestrpnosti in netoleranci ne bi smeli dajati prostora v družbi”.

Če kadarkoli čutite, da ste v hudi duševni stiski, ali če imate samomorilne misli, se po pomoč obrnite na številke in kontakte, ki so navedeni na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.