Biden in Džinping: jedrsko orožje se ne sme nikoli uporabiti, tudi v Ukrajini ne

Svet 14. Nov 202214:41 > 16:52 4 komentarji
Xi Jinping, Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden in kitajski voditelj Ši Džinping sta se na Baliju prvič srečala, odkar je Biden lani zasedel predsedniški položaj. Vrh sta začela z rokovanjem, ob tem pa poudarila pomen premoščanja razlik in izogibanja konfliktu. Slednje je bila tudi ena izmed glavnih tem njunega triurnega srečanja. Prav tako sta se strinjala, da se jedrska vojna ne sme začeti in si izmenjala opozorila glede Tajvana, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik ZDA Joe Biden in kitajski voditelj Ši Džinping sta po triurnem srečanju na Baliju poudarila pomen premoščanja razlik in izogibanja konfliktu med državama. Izrazila sta tudi strinjanje, da se jedrska vojna ne sme začeti in si izmenjala opozorila glede Tajvana, poročajo tuje tiskovne agencije.

Joe Biden je uvodoma poudaril, da so ZDA pripravljene na sodelovanje. Poudaril pa je, da se konkurenca med dvojico gospodarskih velesil se ne bi smela spremeniti v konflikt. Želi si, da bi ZDA in Kitajska znali ustrezno pristopiti do razlik med njima, pomembno je tudi, da državi ohranita dialog, saj tudi svet pričakuje, da  bosta državi delovali v partnerstvu.

O pomenu odnosov med državama je pred srečanjem spregovoril tudi Ši Džinping. “Svet pričakuje, da bosta ZDA in Kitajska ustrezno ravnali z odnosom,” je dejal in se zavzel za to, da državi odnos usmerita v pravo smer. Napovedal je, da bo šlo na srečanju za iskreno izmenjavo mnenj glede vprašanj strateškega pomena ter poudaril, da se človeštvo sooča z velikimi izzivi. Pozval je še k državniškemu pristopu ter zavzemanju za mir na svetu.

Državi sicer bremenijo številna nesoglasja in napetosti, ki so se v zadnjem času se poglobile. Razdvajajo ju denimo vprašanje Tajvana, vojaške ambicije Severne Koreje pa tudi odnos do Rusije in njene invazije na Ukrajino. Med njima vlada tudi vse večje tehnološko in trgovinsko rivalstvo.

Jedrsko orožje se ne sme nikoli uporabiti. Tudi v Ukrajini ne

Oba pa sta že pred srečanjem poudarila pomen srečanja v živo. Šlo je namreč za njuno prvo tovrstno, odkar je Biden leta 2021 nastopil položaj. Odtlej sta se po poročanju BBC petkrat pogovarjala prek telefona oziroma video klica, nazadnje septembra. V času administracije Baracka Obame, ko je bil Biden podpredsednik, sta se večkrat tudi srečala.

“V sedanjih okoliščinah imata Kitajska in ZDA več skupnih interesov in ne manj,” je dejal Ši po srečanju in poudaril, da Peking ne želi izzivati ZDA ali “spreminjati obstoječega reda”. Zavzel se je za to, naj strani “spoštujeta druga drugo”, in ocenil, da je svet dovolj velik, da lahko v njem uspevata obe državi.

Ameriški predsednik pa je po pogovorih dejal, da sta velesili odgovorni, da svetu pokažeta, da lahko “obvladujeta razlike in preprečita, da bi tekmovalnost prerasla v konflikt”.

Voditelja sta si po poročanju agencij nekoliko ostrejše besede izmenjala pri vprašanju Tajvana. Biden je, kot je povedal po pogovoru, Šiju dejal, da Kitajski agresivni ukrepi proti Tajvanu “spodkopavajo mir in stabilnost v Tajvanski ožini in širši regiji ter ogrožajo svetovno blaginjo”.

Kitajskemu voditelju naj bi tudi dal vedeti, da ZDA nasprotujejo kakršnimkoli spremembam glede Tajvana. Washington je namreč že mnogokrat poudaril, da je otok pripravljen braniti tudi vojaško.

“Vprašanje Tajvana je v samem jedru kitajskih temeljnih interesov in prvih rdeča črta, ki se je v kitajsko-ameriških odnosih ne sme prestopiti,” pa je bil jasen Ši in dodal, da je “rešitev tajvanskega vprašanja stvar Kitajcev”.

Napetosti med ZDA in Kitajsko zaradi Tajvana so se močno povečale, potem ko je poleti otok obiskala predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi in več drugih tujih delegacij. Peking je v odzivu na obiske močno okrepil vojaški pritisk na Tajvan, ki ga v okviru politike ene Kitajske dojema kot del svojega ozemlja.

Biden je Šija danes tudi pozval, naj brzda kitajsko zaveznico Severno Korejo, ki je v zadnjem času izvedla vrsto raketnih poskusov, s tem pa so se okrepile bojazni pred novim, že sedmim jedrskim poskusom. Kot so po pogovoru sporočili iz Bele hiše, je “v interesu vseh članic mednarodne skupnosti, da Severno Korejo spodbudijo k odgovornemu ravnanju”.

Ši in Biden sta se strinjala, da se jedrsko orožje ne sme nikoli uporabiti, tudi v Ukrajini ne, saj v jedrski vojni ni mogoče zmagati. Ši je sicer dejal, da je Peking zaradi vojne v Ukrajini “globoko zaskrbljen”.

“Kitajska je ves čas stala na strani miru in bo še naprej spodbujala mirovne pogovore,” je dejal kitajski voditelj in dodal, da Peking podpira nadaljevanje mirovnih pogovorov med sprtima stranema.

Današnje srečanje, ki je potekalo pred vrhom G20, je bilo sicer prvo srečanje v živo, odkar sta voditelja na predsedniških položajih. Biden se je nazadnje s Šijem, ki je bil prejšnji mesec znova izvoljen na čelo partije, sestal že v času, ko sta bila oba podpredsednika, nazadnje pa sta se voditelja pogovarjala julija letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje