BioNTech bo v Afriki zgradil tovarno za proizvodnjo cepiva

Koronavirus 06. Nov 202109:06 0 komentarjev
BioNTech
Profimedia

Nemško biotehnološko podjetje BioNTech, ki je skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer razvilo cepivo proti covidu-19, namerava prihodnje leto začeti graditi tovarno v Afriki. Kje točno naj bi stal obrat, še ni jasno, družba se o lokaciji dogovarja z oblastmi v Ruandi in Senegalu.

Kot so pred dnevi sporočili iz podjetja BioNTech, bo tovarna, ki jo bodo začeli graditi sredi leta 2022, sprva proizvedla okoli 50 milijon doz cepiva na leto. V obratu naj ne bi proizvajali le cepiv zoper koronavirus, temveč tudi cepiva zoper malarijo in tuberkulozo, prav tako zasnovana na osnovi mRNA.

Soustanovitelj BioNTecha Ugur Sahin je napovedal, da bodo vzpostavili regionalno proizvodno mrežo cepiv in s tem podprli večjo dostopnost Afrike do cepiv.

Že julija pa sta Pfizer in BioNTech napovedala, da bodo njuno cepivo proti covidu-19 s prihodnjim letom proizvajali tudi v Južni Afriki. Sklepni del proizvodnje bo izvajala družba Biovac. Gradnjo tovarne je na črni celini minuli mesec že napovedalo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna, ki prav tako proizvaja cepivo zoper covid-19 na osnovi mRNA.

Trenutno je v Afriki proizveden le odstotek cepiv, ki jih porabijo na tej celini, Afriška unija pa si želi ta delež do leta 2040 povečati na 60 odstotkov.

Skoraj dve leti po izbruhu pandemije covida-19 je v Afriki polno zaščitenih pred to boleznijo komaj pet odstotkov Afričanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!