Blizu nas našli najstarejšo časovno kapsulo. Kaj je bilo v njej?

Svet 28. Sep 202305:50
časovna kapsula
PROFIMEDIA/Lubuski Wojewódzki Konserwator Zabytków/Facebook

Poljski muzej trdi, da je v cerkvenem stolpu našel najstarejšo časovno kapsulo na svetu. Ta vsebuje 300 let stare kovance, latinske dokumente in deformirano svinčen naboj.

Škatla, ki so jo odkrili med obnovitvenimi deli v cerkvi svetega Stanislava v majhnem mestu Wschowa na zahodu Poljske, je datirana v leto 1726. Njena starost še ni potrjena, piše Daily Mail. Če pa se bo letnica izkazala za resnično, bo to najstarejša časovna kapsula. Ta naziv trenutno pripada kapsuli iz ameriškega Bostona, ki so jo našli za sliko Georgea Washingtona.

Muzej je najdbo označil za edinstveno. Opisali so, da so v bakreni škatli našli štiri pakete iz let 1726, 1786, 1884 in 1914. V enem izmed paketov je pergament, na katerem je v latinščini opisan uničujoč požar, ki je zajel mesto in uničil cerkev.

V kapsuli so našli tudi svinčen naboj, ki je bil izstreljen in je poškodoval nekatere dokumente. V časopisni papir so bili zaviti kovanci iz 18. in 19. stoletja. Nad ključavnico in na dnu je bil odtisnjen datum drugega odprtja leta 1884.

Zdaj bodo dokumente preverili strokovnjaki, ki bodo temeljito preučili vsebino najdbe.

V 18. stoletju je bilo mesto Wschowa druga “neuradna prestolnica Poljske”. Leta 1793 je mesto po drugi delitvi Poljske postalo del Kraljevine Prusije. Po drugi svetovni vojni se je vrnilo v poljske roke, piše Daily Mail.