Bo Španija ukinila posebne potne liste za tujce?

Svet 09. Maj 202318:00 0 komentarjev
potni list, zlati potni list, španija
PROFIMEDIA

Španija bi lahko kmalu ukinila tako imenovane zlate vize, ki bogatim tujcem omogočajo pridobitev evropskega državljanstva v zameno za naložbe. "Špansko državljanstvo ni naprodaj," je prepričan vodja leve stranke Mas Pais in dodaja, da so tovrstni potni listi povzročili "brutalno" rast cen nepremičnin in prisilili domačine v selitev na obrobja mest.

Španska leva stranka Mas Pais predlaga ministrstvu za socialo ukinitev zlatih potnih listov, ki državljanom tretjih držav in njihovim družinam v zameno za investicije oziroma nakup nepremičnin podeli status rezidenta ali evropsko državljanstvo, piše Hina. 

“Špansko državljanstvo ni naprodaj,” je prepričan vodja stranke Mas Pais Inigo Errejon in dodal, da so tovrstni potni listi povzročili “brutalno” rast cen nepremičnin in prisilili domačine v selitev na obrobja mest.

“To ponuja milijonarjem prikrite privilegije in Španijo spreminja v nekakšno kolonijo, ki pogosto privlači umazan denar”, je opozoril vodja Mas Paisa.

Po navedbah Hine na ministrstvu ni potrdilo, ali načrtuje ukinitev potnih listov. So pa dejali, da dogovora še ni bilo ter da na socialnem ministrstvu preučujejo omenjeni predlog.

Po pisanju časnika El Pais, pa naj Španija teh vizumov ne bi ukinila, ampak zgolj razmišlja o strožjih pogojih za pridobitev zlatih viz.

Evropska komisija je marca lani države članice pozvala, naj odpravijo sheme zlatih potnih listov. Pozvala jih je, naj preučijo, ali bi bilo treba ruskim in beloruskim državljanom, ki so na seznamu sankcij EU v zvezi v vojno v Ukrajini, tovrstne potne liste odvzeti.

Kaj so zlati potni listi?

Posebne naložbene sheme tujim investitorjem v zameno za finančne naložbe podeljujejo status rezidenta ali pa kar državljanstvo EU. Takšne sheme tako omogočajo hitro pot do pridobitve državljanstva v državi članici, po pridobitvi statusa pa lahko osebe tudi takoj uveljavljajo svobodo gibanja na schengenskem območju in druge svoboščine, ki jim s tem pripadejo. Kot piše na spletni strani programa zlatih viz, te še vedno izdajajo: Portugalska, Grčija, Španija, Irska in Malta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!