Bo Trump vnovič kandidiral za predsednika ZDA?

Svet 04. Nov 202211:03 2 komentarja
Go Nakamura/REUTERS

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je znova namignil, da bi se lahko na volitvah leta 2024 ponovno potegoval za položaj predsednika ZDA. "Da bo naša država uspešna, varna in slavna, bom to zelo, zelo, zelo verjetno storil še enkrat leta 2024," je dejal v četrtek zvečer na republikanskem volilnem zborovanju v Sioux Cityju v zvezni državi Iowa.

“Pripravite se, to je vse, kar vam pravim,” je dodal 76-letnik. Britanski BBC navaja, da je bil to eden njegovih najmočnejših namigov doslej o morebitni vnovični kandidaturi. Donald Trump je v Sioux Cityju nastopil kot govornik na prvem od štirih zborovanj v podporo republikanskim kandidatom na kongresnih volitvah, ki bodo v torek.

V nastopu je ponovil že večkrat ovrženo trditev, da je zmagal tudi na volitvah leta 2020. Republikanec še danes noče priznati poraza predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki pred torkovimi volitvami prav tako sodeluje na zborovanjih v podporo demokratskim kandidatom.

Na vmesnih volitvah v ZDA prihodnji torek bodo volivci glasovali o vseh 435 sedežih v predstavniškem domu in približno tretjini sedežev v senatu. Poleg tega bodo v več zveznih državah potekale tudi guvernerske volitve. V obeh domovih kongresa imajo demokrati večino. Po javnomnenjskih raziskavah imajo republikanci dobre možnosti, da osvojijo večino v predstavniškem domu. V senatu pa je napovedana tesna tekma.

Andrew Kelly/REUTERS

Trump medtem vpleten v mnoge pravne spore

Newyorški sodnik Arthur Engoron pa je v četrtek uslišal zahtevo pravosodnega ministrstva države v civilni tožbi proti podjetju Donalda Trumpa in uvedel neodvisnega nadzornika, ki bo bdel nad določenim poslovanjem podjetja in potrjeval ali zavračal odločitve vodstva. Sodnik je nadzornika določil za poslovanje Trumpove organizacije z bankami in za morebitno večjo prodajo premoženja.

Newyorško pravosodno ministrstvo Trumpovo organizacijo oziroma Trumpa toži zaradi domnevnega lažnega ocenjevanja vrednosti premoženja. Za potrebe pridobivanja posojil naj bi se premoženje precenilo, za potrebe davkarije pa podcenilo.

Sodnik je določil, da mora Trumpovo podjetje sodišče obvestiti 14 dni pred prodajo kakršnegakoli premoženja, ki je navedeno v lanskoletni finančni izjavi podjetja. Trumpovi odvetniki so se zahtevi tožilcev močno upirali, sodnik pa je ugotovil, da je dokazov o lažnih cenitvah premoženja več kot dovolj za uspeh tožbe. Tožba želi omejiti poslovanje Trumpove organizacije v New Yorku ter izdati prepoved Trumpu in njegovim trem najstarejšim otrokom – Donaldu mlajšemu, Ivanki in Ericu – vodenje kateregakoli podjetja v državi.

“Današnja odločitev sodišča pomeni, da Donald Trump in njegova podjetja ne bodo mogla več nadaljevati s prevarami, ki smo jih odkrili in jih bo nadziral neodvisni nadzornik. Nobena tožba, taktika zavlačevanja ali grožnja ne bo ustavila poti do pravice,” je sporočila pravosodna ministrica New Yorka Letitia James.

Trumpova organizacija je sodnika obtožila, da politično pomaga James. Trump pa je bil v svojem slogu še ostrejši in je sodnika obtožil, da je lutka James in drugih zapriseženih sovražnikov Trumpa in republikanske stranke. “Na našo obalo je prišel komunizem. Podjetja bodo bežala iz New Yorka, kar že počnejo,” je med drugim sporočil Trump.

Trump je zapleten v toliko pravnih sporov in je del toliko preiskav, da naj bi pravosodni minister ZDA Merrick Garland razmišljal o imenovanju posebnega tožilca za vse preiskave, vključno s tisto o odtujenih zaupnih dokumentih iz Bele hiše, ki so jih agenti FBI zaplenili na Floridi. Garland naj bi po poročanju CNN s tem skušal zmanjšati politični naboj pregona bivšega predsednika pred predsedniškimi volitvami 2024, na katerih bi morda Trump lahko spet kandidiral.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje