Borell: EU bo še naprej podpirala vzdrževanje miru in stabilnosti v BiH

Svet 16. Mar 202214:41 1 komentar
Josep Borell
Josep Borell (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je ob današnjem obisku v Sarajevu poudaril, da bo unija še naprej podpirala vzdrževanje miru in stabilnosti v BiH, poročajo tamkajšnji mediji. V ospredju njegovih današnjih pogovorov s politiki pa je sprememba volilnega zakona.

Vzdrževanje miru in stabilnosti v BiH je postalo še zlasti pomembno po ruski agresiji na Ukrajino, je poudaril Josep Borrell, ki danes v Sarajevu končuje tridnevni obisk Zahodnega Balkana, v sklopu katerega je obiskal še Severno Makedonijo in Albanijo.

Najprej je obiskal vojaško bazo Butmir v Sarajevu, kjer je sedež mirovne misije Evropske unije v BiH (Eufor). Sile Euforja v BiH oziroma operacija Althea so se v zadnjih tednih okrepile z dodatnimi 500 vojaki, tako da jih je tam zdaj skupno 1100.

“Včasih je treba pokazati moč, da bi zagotovili mir,” je ob obisku baze povedal Borrell. Ob tem je dodal, da je krepitev sil Euforja previdnostni ukrep in da varnost in mir v BiH trenutno nista neposredno ogrožena. Unija s krepitvijo sil želi samo zagotoviti možnost odziva ob morebitnih kriznih razmerah. Vse, kar se dogaja v Ukrajini, po njegovih besedah namreč lahko hitro vpliva tudi na razmere na Zahodnem Balkanu.

“Želim poslati jasno sporočilo tistim, ki bi radi poskusili destabilizirati Evropo in Zahodni Balkan: Operacija Althea je tu zato, da bi to preprečila,” je dejal šef evropske diplomacije.

Borrell je pred srečanjem s političnim vrhom Bosne in Hercegovine pozval vse, naj sodelujejo ter ne ustvarjajo novih sporov in blokirajo dela vladajočih teles. To je predpogoj za izvedbo reform, na podlagi katerih država lahko dobi status kandidatke za članstvo v EU, vključno s spremembo volilnega zakona.

Sprememba volilnega zakona bo, kot je dodal, tudi glavna tema današnjega srečanja s političnimi voditelji. “Včeraj smo imeli v Evropskem parlamentu živahno razpravo. Dobro je, da slišimo različna stališča in vidimo, kako ohraniti BiH kot eno državo z dvema telesoma in tremi konstitutivnimi narodi,” je še povedal Borrell.

V razpravi v odboru Evropskega parlamenta za zunanjo politiko so v torek nastopili člani predsedstva BiH, ki so predstavili različne poglede na reševanje odprtih vprašanj in prihodnost države.

V zvezi z volilnim zakonom sicer Bošnjaki menijo, da spremembe niso potrebne in lahko volitve, ki naj bi bile jeseni, potekajo v skladu s sedanjim zakonom, medtem ko hrvaški in srbski predstavniki pravijo, da ni pogojev za normalno izvedbo volitev brez spremembe zakona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje