Cepljenje otrok proti covidu-19 v Italiji še pred božičem

Koronavirus 29. Nov 202113:14 > 13:39 0 komentarjev
Cepljenje otrok v Italiji
Profimedia

Italija se pripravlja na začetek cepljenja otrok v starostni skupini od pet do 11 let proti covidu-19. Predvidoma bi cepiti začeli okoli 23. decembra, je povedal vodja strokovnega sveta za covid-19 Franco Locatelli.

Po pričakovanjih bodo pristojne italijanske oblasti še ta teden odobrile cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech tudi za otroke, kot je to že prejšnji teden storila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Cepljenje bi se tako lahko začelo 23. decembra, “mogoče tudi dan prej ali kasneje”, je povedal vodja italijanskega strokovnega sveta za covid-19 Franco Locatelli za televizijo Sky TG24.

Do takrat bi po pričakovanjih strokovnjaki tudi rešili vse logistične izzive glede cepljenja otrok, ki po navodilih Eme lahko prejmejo le tretjino odmerka, kot je predpisan za odrasle. Cepljenje za otroke bo na prostovoljni osnovi, je še zagotovil Locatelli.

V Italiji je najmanj enkrat cepljenih več kot 87 odstotkov vseh starejših od 12 let. Do danes pa so v državi razdelili tudi skoraj šest milijonov poživitvenih odmerkov.

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija je prejšnji teden zaostrila omejitvene ukrepe za necepljene proti covidu-19. Ti bodo od zdaj izključeni iz številnih dejavnosti. Ukrep z možnostjo podaljšanja bo sprva v veljavi od 6. decembra do 15. januarja.