Trump imel pri sebi dokumente, ki bi lahko ogrozili nacionalno varnost

Svet 13. Avg 202205:54 > 09:28 3 komentarji
Donald Trump
David 'Dee' Delgado/REUTERS

Objavljeni nalog za preiskavo in seznam predmetov, ki jih je ameriški FBI zaplenil na Trumpovem posestvu Mar a Lago na Floridi, kažeta, da je nekdanji predsednik ZDA v preiskavi zaradi oviranja pravosodja in kršenja protivohunske zakonodaje. Ameriški mediji so pred tem navajali, da je Donald Trump iz Bele hiše odnesel tudi dokumente o jedrskem orožju, ki naj bi jih, kot poročajo nekateri ameriški mediji, nameraval prodati Savdski Arabiji.

Potrdilo o odvzemu dokumentov, ki so ga agenti FBI po preiskavi Mar a Laga dali odvetniku bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in je zdaj javno objavljeno, kaže, da je imel Trump med drugim pri sebi dokumente z najvišjo možno oznako državne tajnosti.

Nalog razkriva, da je Trump v preiskavi zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja protivohunske zakonodaje. Grozi mu do tri leta zapora in prepoved kandidiranja za javne funkcije.

Donald Trump
David ‘Dee’ Delgado/REUTERS

Zvezni preiskovalci menijo, da dokumenti, ki jih je Trump odnesel na Florido, namesto da bi jih predal nacionalnim arhivom, predstavlja dovolj veliko grožnjo nacionalni varnosti, da je pravosodni minister Merrick Garland odobril preiskavo posestva za njihovo vrnitev.

Trumpov tiskovni predstavnik Taylor Budovich je ocenil, da FBI objavlja laži in natolcevanja za opravičevanje zlorabe vladnih pooblastil proti političnemu nasprotniku.

Potrdilo o odvzemu dokumentov pa zdaj kaže, da so agenti FBI s Trumpovega posestva odnesli več paketov dokumentov, označenih kot strogo zaupno. Ne razkriva pa, na kaj natančno so se ti dokumenti nanašali. Trump je zatrdil, da je bila oznaka zaupno z vseh dokumentov umaknjena, pa tudi, da bi jih tudi sam predal ministrstvu, če bi ga k temu pozvali.

Po poročanju ameriških medijev naj bi agentje FBI naj bi iz Trumpovega posestva na Floridi odnesli 11 paketov zaupnih dokumentov, 20 škatel, fotografije in pomilostitveno pismo za Trumpovega zaveznika Rogerja Stona, poročanje Wall Street Journal navaja BBC. Agentje pa naj bi našli tudi informacije o francoskem predsedniku.

Eden izmed dokumentov, ki so ga pri Trumpu našli agentje, naj bi imel oznako strogo zaupno TS/SCI, ta stopnja tajnosti je rezervirana za informacije, ki bi lahko zelo škodile varnosti ZDA. Po poročanju Washington Posta so namreč agentje med ponedeljkovo preiskavo iskali zaupne dokumente, povezane tudi z jedrskim orožjem.

Donald Trump
David ‘Dee’ Delgado/REUTERS

Trump zaupnih dokumentov iz Bele hiše ne bi smel odnesti po zakonu o predsedniških dokumentih iz leta 1978. Poleg tega pa je celo Trump leta 2018 podpisal zakon, ki prepoveduje odstranjevanje, zadrževanje ali pridobivanje zaupnih dokumentov vlade in uvaja višje kazni za takšna dejanja. Predlog zakona je potrdil republikanski kongres zaradi preiskave elektronske pošte Hillary Clinton.

Zakon iz leta 1978, ki je bil sprejet zaradi zlorab predsednika Richarda Nixona, jasno določa, da mora iti vse, kar je bilo napisanega v Beli hiši, v Nacionalne arhive. Za prilaščanje tega je predvidena kazen 2.000 dolarjev, največ tri leta zapora in dosmrtna prepoved kandidiranja na javne funkcije.

Pravosodno ministrstvo v skladu z ustaljeno prakso ne razkriva podrobnosti o preiskavi, ki je v teku. A je Garland za dovoljenje za objavo vsebine naloga za preiskavo in seznama zaplenjenega v Mar a Lagu zaprosil, potem ko so Trump in njegovi zavezniki ostro napadali ministrstvo in FBI.

Sodnik Bruce Reinhart, ki je preiskovalni nalog podpisal in s tem postal tarča napadov Trumpovih privržencev, je objavo sicer dovolil, potem ko se je z njo strinjal tudi Trump. Trump bi sicer lahko vsebino naloga in seznam zaseženega sam objavil že pred dnevi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje