PAN Europe: Drastičen porast pesticidov PFAS v sadju in zelenjavi

Svet 27. Feb 202417:26 0 komentarjev
Tržnica
Fotografija je simbolična. (Foto: Denis Sadiković/N1)

V desetih letih se je količina sadja in zelenjave, v katerih so zaznali PFAS pesticide, potrojila. Pri sadju so zaznali 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno rast. Dramatičen porast pesticidov, ki po navedbah nevladne organizacije Pesticide Action Network (PAN) Europe dolgoročno pomenijo tveganje za zdravje ljudi in okolja, so v organizaciji zaznali v Avstriji in Grčiji.

Količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili pesticide PFAS, se je med letoma 2011 in 2021 potrojila, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija PAN Europe.

Nevladniki so v avstrijskem sadju v 10 letih odkrili 698-odstoten porast pesticidov PFAS, v zelenjavi pa kar 3277-odstotnega. Sledila je Grčija, kjer so v sadju zaznali 696-odstoten, v zelenjavi pa 1974-odstoten porast omenjenih pesticidov.

Po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so PFAS velika skupina kemičnih snovi, ki jih je ustvaril človek, in vključujejo več kot 4.700 kemikalij. “Znano je, da se nekateri PFAS kopičijo v ljudeh, živalih in rastlinah ter povzročajo toksične učinke,” je zapisano na spletni strani inštituta.

Podobno poročilo so v PAN Europe izdali že pred leti, kjer so slovenska jabolka označili kot tretja najbolj onesnažena z ostanki pesticidov. Na upravi za varno hrano so takrat za N1 dejali, da so ti podatki zavajajoči. 

Neekološko pridelano sadje, zlasti poletno, je po navedbah nevladne organizacije Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) najpogosteje kontaminirano s pesticidi PFAS. “Če pogledamo sadje, pridelano v Evropi, je onesnaženih 37 odstotkov jagod, 35 odstotkov breskev in 31 odstotkov marelic,” so zapisali v poročilu.

Od onesnaženega sadja ga 20 odstotkov vsebuje mešanico ostankov pesticidov PFAS, pri čemer so v enem samem vzorcu jagod in namiznega grozdja odkrili do štiri različne pesticide PFAS, v breskvah in marelicah pa do tri.

Čeprav je kontaminirane zelenjave v povprečju manj, pa imajo nekatere vrste zelenjave višje odstotke sledi pesticidov PFAS kot sadje, pri čemer so v organizaciji izpostavili zeleno solato in kumare.

Med državami, kjer so nevladniki najpogosteje odkrili sadje in zelenjavo z ostanki pesticidov PFAS, so Nizozemska in Belgija (obe po 27 odstotkov), Avstrija (25 odstotkov), Španija (22 odstotkov) in Portugalska (21 odstotkov).

Med uvoženim sadjem in zelenjavo so tisti, ki so najverjetneje vsebovali ostanke pesticidov PFAS, največkrat prišli iz Kostarike (41 odstotkov), Indije (38 odstotkov), Južne Afrike (28 odstotkov), Kolumbije (26 odstotkov) in Maroka (24 odstotkov).

Kot so še zapisali pri PAN Europe, so med pesticidi PFAS v sadju in zelenjavi leta 2021 najpogosteje odkrili fungicid fluopiram, insekticid flonikamid in fungicid trifloksistrobin.

PFAS pesticidov ne gre podcenjevati

Ugotovitve raziskave po pojasnilih nevladne organizacije kažejo, da evropski potrošniki vse pogosteje uživajo pesticide PFAS, česar po njihovih opozorilih ne gre podcenjevati.

“Stalno kopičenje PFAS v tleh, vodi in prehranjevalni verigi skupaj z drugimi kemičnimi snovmi predstavlja dolgoročno tveganje za zdravje ljudi in okolje. Prepoved uporabe pesticidov PFAS je nujna za omejitev izpostavljenosti evropskih državljanov in zaščito njihovega zdravja, vključno z najbolj ranljivimi skupinami,” so pozvali v PAN Europe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!