Ekstremno vreme tudi v Nemčiji: Kiel prizadel tornado

Svet 30. Sep 202110:12 > 12:35 0 komentarjev
Tornado v Kielu
Profimedia

V tornadu, ki je v sredo zvečer pustošil po nemškem mestu Kiel, je bilo poškodovanih sedem ljudi, od tega štirje huje. Vrtinec je okoli 18. ure zajel priljubljeno mestno promenado, kjer je močan veter povzročal obilo težav. Nemški vremenoslovci so že ocenili, da tornadi v tem letnem času niso nič neobičajnega.

V sredo zvečer je nemško mesto Kiel v zvezni državi Schleswig – Holstein prizadel tornado. Poškodovanih je bilo sedem ljudi, od tega štirje huje.

“Kaj takega je popolnoma nemogoče napovedati,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vremenoslovec iz Kiela Sebastian Wache. Tornado je nastal na obrobju mesta Kiel, okoli 18. ure je zajel priljubljeno mestno promenado na obrežju, kjer je vrtinčasti oblak z močnim nevihtnim vetrom odkrival strehe, podiral drevesa ter prevračal smetnjake.

Kaj je tornado?

Tornado je močan nevihten veter, ki ga prepoznamo po vrtinčastem oblaku, ki ima obliko dimnika oziroma lijaka. Pojav je ime dobil iz španskega glagola tornar (vrteti, obračati). Tornado se kot vremenski pojav lahko pojavlja v nevihtah kjerkoli po svetu, najpogosteje pa se tak močan veter pojavlja v nevihtah na srednjem zahodu in jugu Amerike. Tornado se pojavlja tudi v drugih delih sveta, na primer v Avstraliji in tudi Evropi. V Nemčiji jih običajno opazijo deset na leto, je zapisano na spletni strani evreme.com.

Pred leti pustošil tudi po Sloveniji

Občasno se tornado pojavi tudi v Sloveniji. Zadnji dokumentirani tornado, ki je pri nas naredil precej škode, je po navedbah spletne strani neurje.si najbolj prizadel vas Hotedršica na Notranjskem 23. avgusta 1986. Nastal je na območju Javornika nad Hotedršico in potoval vse do Ljubljanskega barja. Za seboj je pustil 34 kilometrov dolgo in od 100 do 300 metrov široko sled opustošenja. Veter v samem vrtincu naj bi dosegal hitrosti do 216 do 360 kilometrov na uro, vrtinec pa naj bi potoval s hitrostjo med 32 in 58 kilometrov na uro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!