En dvojček je postal vegan, drugi jedel meso. Kaj se je zgodilo?

Svet 27. Dec 202313:28 5 komentarjev
Dvojčici
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški znanstveniki so parom dvojčkov predpisali enemu vegansko, drugemu mesno dieto. Rezultati so bili jasni.

Ameriški znanstveniki so se lotili razreševanja večnega vprašanja, ali je bolj zdrava mesna ali veganska dieta. V prehranski študiji, katere rezultati so bili novembra objavljeni v znanstveni reviji JAMA Network Open, je sodelovalo 22 parov dvojčkov. Eden od njih je jedel vegansko, drug pa mesno hrano.

Slediti so morali “zdravi” veganski dieti. Navsezadnje so tudi mnoge sladke pijače ali vnaprej pripravljene sladice veganske.

Tudi dvojčki “medojedci” so jedli bolj zdravo kot sicer: zaužili so več polnovrednih žit in manj procesiranega sladkorja, meso, ki so ga jedli, pa je bilo visoko kakovostno.

Veganska prehrana bolj zdrava za telo, a ne “za dušo”

Ob začetku, na sredini in na koncu eksperimenta so dvojčkom vzeli kri in blato ter tako preverili njihove biološke markerje. Zdravi dvojčki, ki so se zavezali veganski dieti, so imeli po osmih tednih za 10-15 odstotkov nižji LDL holesterol, za 25 odstotkov nižjo raven sladkorja v krvi in so shujšali za okrog 3 odstotke več kot njihovi bratje oziroma sestre, ki so poleg zelenjave jedli tudi meso, je pokazala raziskava. Tistim na veganski dieti se je prav tako znižala biološka starost njihovega telesa.

Študija je bila posebna prav zato, ker so kot testne subjekte uporabili enojajčne dvojčke, kar pomeni, da so lahko izločili vplive drugih dejavnikov, denimo genetike in okolja. A težava je, da je ugotovitve na dvojčkih težje posplošiti na celotno populacijo.

Veganski način prehranjevanja poleg mesa z jedilnika izključuje tudi mlečne izdelke, jajca in ostale živalske izdelke (nekateri vegani ne jedo niti medu). Za rastlinsko dieto je značilna visoka vsebnost vlaknin, vitaminov, mineralov in fitonutrientov (barvil v rastlinah z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov), je povedal vodilni avtor študije Christopher Gardner iz raziskovalnega centra za preprečevanje bolezni na Stanfordu.

“Dieta, ki vsebuje več nenasičenih maščob, polnovrednih zrn, vlaknin, zelenjave ter manj kalorij in holesterola, zmanjšuje tudi tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni,” pa je za CNN dejala vodja in raziskovalka v kardiovaskularnem nutricionističnem laboratoriju ameriške univerze Tufts Alice Lichtenstein.

Po drugi strani pa so imeli dvojčki tekom veganske diete, ker je bila ta tako restriktivna, bolj nezadovoljni. Ameriški znanstveniki tako priporočajo, da za pozitivne učinke veganske diete ni treba nujno postati vegan, temveč lahko postopoma uvajate vedno več hrane rastlinskega izvora in omejite hrano živalskega izvora, piše CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje