EU na mejo med Armenijo in Azerbajdžanom pošilja opazovalce

Svet 17. Okt 202213:29 0 komentarjev
Gorski Karabah
PROFIMEDIA

Evropska unija bo vzdolž armenske strani meje med Armenijo in Azerbajdžanom napotila do 40 opazovalcev, ki naj bi opazovali, analizirali in poročali o razmerah v regiji, so danes v Luksemburgu odločili zunanji ministri članic Unije. Opazovalna misija EU na območju bo začasna, trajala naj bi največ dva meseca.

Za napotitev opazovalne misije Unije so se dogovorili na štiristranskem srečanju azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva, armenskega premierja Nikola Pašinjana, francoskega predsednika Emmanuela Macrona in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela 6. oktobra v Pragi. Opazovalna misija naj bi pripomogla k obnovitvi miru in varnosti na območju, vzpostavitvi zaupanja in določitvi meje med državama, so sporočili iz Sveta EU.

“To je nov dokaz, da je EU polno zavezana prispevati k cilju trajnega miru na južnem Kavkazu,” je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

Da bi zagotovili hitro namestitev opazovalcev, bodo strokovnjake na mejo med Armenijo in Azerbajdžanom začasno premestili iz opazovalne misije EU v Gruziji. Delo opazovalcev v Gruziji naj zaradi tega ne bi bilo moteno.

Erevan in Baku sta že desetletja v sporu glede Gorskega Karabaha, ozemlja z večinsko armenskim prebivalstvom, ki leži znotraj mednarodno priznanih meja Azerbajdžana. Najhujši spopadi so v regiji izbruhnili med letoma 1991 in 1994, ko je umrlo okoli 30.000 ljudi. Maja 1994 sta sprti strani dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ne pa tudi končne rešitve spora.

Spopadi so znova izbruhnili leta 2020 in terjali več kot 6.500 življenj. Po uspešnem azerbajdžanskem napredovanju so se takratni spopadi končali s prekinitvijo ognja, pri sklenitvi katere je posredovala Rusija.

Nasilje pa se je v regiji znova razplamtelo letos poleti. Ta izbruh, najhujši po letu 2020, je terjal skoraj 300 smrtnih žrtev.

Ker je Moskva po februarski invaziji na Ukrajino na svetovnem prizorišču vse bolj osamljena, sta vodilno vlogo pri posredovanju v procesu normalizacije odnosov med Armenijo in Azerbajdžanom prevzeli ZDA in EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!