Evropska S&D izključila evroposlanca iz stranke bodočega slovaškega premierja

Svet 12. Okt 202320:38
Robert Fico
Robert Fico (Foto: PROFIMEDIA)

Po sklenitvi dogovora o oblikovanju slovaške vlade med socialdemokratskima strankama Glas in Smer s skrajno desno Slovaško nacionalno stranko so v evropski skupini socialistov in demokratov S&D napovedali izključitev treh slovaških evroposlancev. Kot razloge za to so izpostavili komentarje voditeljev strank Smer in Glas o vojni v Ukrajini, migracijah, pravni državi in skupnosti LGBTIQ, ki "vzbujajo resno zaskrbljenost in nimajo mesta v napredni družini."

Evropska skupina socialistov in demokratov S&D bo suspendirala dva slovaška evroposlanca, ki prihajata iz stranke Smer bodočega slovaškega premierja Roberta Fica in enega iz stranke Glas. Kot so sporočili na spletni strani skupine, so se za to odločili po tem, ko sta stranki v koalicijo povabili desno Slovaško nacionalno stranko.

Poteza evropskih socialistov in demokratov sledi sredinemu dogovoru Ficove stranke Smer in stranke Glas, da skupaj s Slovaško nacionalno stranko oblikujejo vladno ekipo. Nekdanji večkratni slovaški premier Fico, ki je s svojo stranko zmagal na zadnjih volitvah, bo tako slovaški premier postal še četrtič.

Kontroverzni slovaški politik, ki so ga leta 2018 odnesli protesti po umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka, je v predvolilnih izjavah močno odstopal od nekaterih stališč, ki jih zagovarja S&D. Tako je napovedal, da bo njegova država pod njegovim vodstvom prenehala pošiljati vojaško pomoč v sosednjo Ukrajino, zavzel pa se je tudi za boljše odnose z Rusijo.

Prav razhajanja v stališčih so botrovala k izključitvi evroposlancev dveh strank bodoče koalicije. Kot so zapisali pri S&D, memorandum strank ni združljiv s “progresivnimi vrednotami in načeli evropske družine socialistov in socialnih demokratov.” Ob tem so poudarili, da nedavni javni komentarji voditeljev strank Smer in Glas o vojni v Ukrajini, migracijah, pravni državi in skupnosti LGBTIQ “vzbujajo resno zaskrbljenost in nimajo mesta v napredni družini.”

Poznavalci ob tem ne izključujejo niti možnosti, da bi slovaški stranki v prihodnosti lahko iz S&D izstopili, ali pa bi ju vodstvo evropske skupine izključilo.