FDA bo preiskala odobritev zdravila za Alzheimerjevo bolezen

Svet 10. Jul 202108:43 > 12:45 0 komentarjev
Potrdili novo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen
Brian Snyder/REUTERS

Vršilka dolžnosti komisarke ameriške uprave za hrano in zdravila je zahtevala uvedbo preiskave sporne junijske potrditve zdravila za Alzheimerjevo bolezen adulhem, ki ga proizvaja podjetje Biogen.

Vršilka dolžnosti komisarke ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) Janet Woodcock je zatrdila, da ima izjemno zaupanje v integriteto osebja FDA pri pregledu zdravila adulhem, vendar so se pojavile nekatere skrbi glede stikov med predstavniki Biogena in FDA v procesu pregleda zdravila. Zahtevo za preiskavo je posredovala generalni inšpektorici ministrstva za zdravje ZDA Christi Grimm.

“Ker lahko te skrbi omajajo javno zaupanje v odločitev FDA, je po mojem mnenju nujna neodvisna preiskava generalne inšpektorice, ki naj ugotovi, ali so bili stiki med Biogenom in FDA v skladu s pravili in postopki,” je zapisala Woodcockova.

FDA je 7. junija odobrila zdravilo adulhem, čeprav je poseben odbor strokovnjakov FDA pred tem sklenil, da ni dovolj dokazov za učinkovitost zdravila. Po odobritvi zdravila so odstopili trije člani svetovalnega odbora FDA.

Glede na to, da zdravilo ni dokazano učinkovito, je ogorčenje vzbudila tudi cena, ki jo namerava zaračunati Biogen – 56.000 dolarjev na bolnika na leto. Predstavniški dom ameriškega kongresa je zaradi tega že sprožil preiskavo.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!