Freedom House nad Vučića zaradi pritiska na TV Nova in favoriziranja Telekoma

Svet 20. Apr 202220:03 > 20:08 1 komentar
Aleksandar Vučić
Borut Živulović/BOBO

Poročilo Freedom House, ki je ocenilo, da je Srbija najbolj nazadovala na področju izvajanja demokratičnih reform, je posebno pozornost namenilo favoriziranju državnega Telekoma in poskusu, da se United Group izrine s trga. Kot dokaz pomanjkanja medijskih svoboščin poročilo navaja dejstvo, da je dnevnik Nova moral biti tiskan v Osijeku.

“Ena od težav, s katerimi se je United Group soočil leta 2021, je bila nezmožnost tiskanja novega časopisa Nova v obstoječih tiskarnah v Srbiji, ki so kot razlog za zavračanje posla večinoma navajale, da nimajo zmogljivosti.” United Group je sporočil, da gre za cenzuro, ne za tehnično težavo,” piše v dokumentu.

Poročilo navaja, da je Telekom Srbija, delniška družba v večinski lasti države, ostala najvidnejše sredstvo političnega vpliva na medijskem trgu.

“Čeprav je zakon o medijih in informiranju iz leta 2014 državi nalagal privatizacijo vseh medijev v njeni lasti, je Telekom Srbija kot delniška družba še naprej lastil in ustvarjal nove medije ter krepil položaj ponudnika kabelske televizije. Komercialni boj med Telekomom Srbija in njegovim glavnim tekmecem, zasebnim podjetjem United Group, ima močne politične posledice, saj je slednji lastnik dveh glavnih televizijskih kanalov, ki nista Vučićeva – N1 in Nova – ter kabelske televizije SBB, na kateri se kanala predvajata. Glede na to, da kabelsko omrežje Telekoma Srbija ne predvaja programov United Group, prizadevanje Telekoma za premagovanje komercialnih tekmecev je imelo velike posledice za svobodo medijev v Srbiji,” piše v poročilu.

Freedom House navaja, da je bilo v obračunu Telekoma proti United Group več polemik.

Marca 2021 so se pojavila poročila, da namerava Telekom skleniti poslovno dvomljivo pogodbo s podjetjem Telenor Srbija – ki je bilo prej v lasti norveškega Telenorja, trenutno pa češke investicijske skupine PPF – in izrecno škodovati SBB. Telekom je julija lani kupil TV pravice do predvajanja angleške premier lige za domnevnih 600 milijonov evrov v 6 letih, kar je 10-krat več od tistega, kar je United Group prej plačal za enake pravice. Strokovnjaki so to videli kot poskus povzročitve škode za United Group z zasegom najbolj priljubljenega televizijskega programa, s čim se posledično podpira politični vpliv Srbske napredne stranke in predsednika Vučića v Srbiji in v tujini,” piše v dokumentu.

Po poročanju je sporen tudi nakup kabelskega operaterja Pošta NET.

“Telekom Srbija je pritegnil pozornost tudi s prevzemom državnega kabelskega operaterja Pošta NET brez javnega razpisa. Na koncu je Telekom Srbija prek svoje podružnice zagnal kanal Euronews Srbija in tako ustvaril TV postajo, ki velja za neposrednega konkurenta United Group. Leta 2021 se je United Group soočil z nezmožnostjo tiskanja novega časopisa “Nova” v obstoječih tiskarnah v Srbiji, ki so trdile, da nimajo dovolj zmogljivosti. United Group je sporočil, da je to dokaz cenzure, ne pa tehnična težava,” piše v dokumentu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje