Hrvaško mestece preplavili roji kobilic

Svet 10. Jun 202218:54 0 komentarjev
kobilice, hrvaška, svilaj, invazija
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Hrvaško naselje Svilaj so v sredo preplavili roji črnih kobilic. Te uničujejo kmetijske pridelke, prebivalci pa ne vedo, kako bi se jih znebili. Invazija kobilic se v naselju ni zgodila prvič, razlog pa so predvsem vremenske razmere.

Roji kobilic so preplavili ceste in obdelovalne površine v hrvaškem naselju Svilaj. “Od rojev kobilic je vse črno, to je katastrofa,” so za dnevnik.hr povedali prebivalci. “Šest metrov od hiše je bilo vse črno. Pridejo do vrat, plezajo, drsijo po steni … V rojih!” je dejal prebivalec Đuro Nenadić.

Po navedbah dnevnika.hr gre za maroško kobilico, ki je razširjena po vsem Sredozemlju, a sta sprememba podnebja in majhna količina padavin omogočili njihovo množično razmnoževanje.

“Predvidevamo lahko, da je bilo lansko leto za samice naklonjeno in da so se zato jajčeca zelo dobro inkubirala. Ko sezona ni tako sušna, kot je bila lani, zaradi vlage veliko jajc zgnije ali splesni,” je za dnevnik.hr povedal Josip Skejo z zagrebškega zoološkega inštituta.

Invazijo kobilic so v naselju zaznali že pred stotimi leti. “To ni nekaj novega, gre pravzaprav za običajno lokalno vrsto, vendar jo opazimo šele ob invaziji,” je še dodal Skejo.

Za prebivalce je največja težava škoda, ki jo kobilice povzročajo na pridelkih, še posebej spomladanski zelenjavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!