Huda nesreča tovornjaka v Mehiki: umrlo več kot 50 migrantov

Svet 10. Dec 202107:00 > 09:12 0 komentarjev

V nesreči tovornjaka v Mehiki, v katerem so potovali migranti, je umrlo 54 ljudi. Med žrtvami so tudi otroci. Nesreča velja za eno najhujših, ki se je pripetila migrantom iz srednjeameriških držav, ki si želijo priti v ZDA.

V Mehiki se je prevrnil tovornjak, na katerem so potovali migranti, ki so bili na poti v ZDA. Umrlo je 54 ljudi, večina od njih je državljanov srednjeameriških držav. Med žrtvami pa so tudi otroci.

Nesreča je bila ena najhujših, v katero so bili vključeni migranti na poti v ZDA. Zgodila se je v zvezni državi Chiapas na jugu Mehike, blizu mesta Tuxtla Gutiérrez. Ko je vozilo trčilo v ostrem ovinku, se je prevrnilo, priklopnik, kjer so bili migranti, pa se je odprl.

Zaradi teže potnikov je vozilo izgubilo ravnotežje, je povedal gvatemalski državljan, ki je preživel nesrečo. Vozilo da ni zdržalo pod pritiskom teže vseh. V tovornjaku se je skupno prevažalo več kot sto oseb.

Več deset ljudi, ki so bili v nesreči poškodovani, so odpeljali v bolnišnico v Chiapasu. Guverner Chiapasa Rutilio Escandón je povedal, da je 49 oseb umrlo na kraju nesreče, pet pa jih je izgubilo življenje medtem, ko so jih oskrbovali reševalci.

Na dogodek se je odzval tudi mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. Kot je sporočil prek Twitterja, nesrečo “globoko obžaluje”.

Pomoč preživelim

Mehiški inštitut za migracije, ki deluje v okviru notranjega ministrstva, je sporočil, da bodo preživelim ponudili “humanitarne kartice za obiskovalce”. Nudili pa jim bodo tudi pomoč, kot sta hrana in namestitev. V sodelovanju z lokalnimi in zveznimi oblastmi jim bodo zagotovili konzularno pomoč, poskrbeli za identifikacijo trupel in krili stroške pogreba.

Po prvih informacijah večina oseb, ki so potovale v tovornjaku, prihaja iz Gvatemale. Gvatemalski predsednik Alejandro Giammattei je na Twitterju zagotovil, da bodo državljanom pomagali, tudi pri vrnitvi domov.

Prosilci za azil na odločitev ponovno čakajo v Mehiki

Migranti, ki iz srednjeameriških držav prek Mehike želijo v ZDA, pogosto potujejo v tovornjakih, njihovo pot pa organizirajo tihotapci. Minuli teden so mehiški organi pregona, denimo, na vzhodu države odkrili dva tovornjaka, v katerih je bilo skupno 600 ljudi. Tovrstno potovanje je praviloma zelo nevarno.

ZDA, kamor so migranti namenjeni, ljudi odvračajo od prihodov. Ta teden je nazaj v veljavi pravilo, ki ga je uvedla administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, predsednik Joe Biden pa jo je ob prihodu na oblast razveljavil. Razveljavitev je bila očitno začasna: ZDA so tako ponovno začele prosilce za azil vračati v Mehiko, kjer morajo počakati na odločitev ameriških oblasti glede možnosti za njihovo bivanje v državi.

Odkar je vodenje Bele hiše januarja prevzel Biden, se na pot proti ZDA odpravlja več ljudi. Mehiške oblasti so med januarjem in septembrom letos zabeležile več kot 190.000 prihodov migrantov, kar je trikrat več kot leta 2020. Okoli 74.000 so jih deportirali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!