Incident pred madžarskimi volitvami: v Romuniji odkrili zavržene glasovnice

Svet 31. Mar 202212:27 > 14:45 1 komentar
Madžarska
Parlamentarne volitve na Madžarskem leta 2018. Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

Nekaj dni pred madžarskimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 3. aprila, so v Romuniji našli več zavrženih in delno zažganih glasovnic, pri čemer si vladajoča stranka Fidesz in opozicija izmenjujeta očitke o krivdi. Na podlagi poteka preteklih parlamentarnih volitev letošnje predvolilno obdobje zaznamuje strah, da volitve na Madžarskem ne bodo poštene in svobodne.

Blizu romunskega mesta Targu Mures (Seklerija) so našli zavržene volilne glasovnice, ki so jih izpolnili volilni upravičenci s pravico do glasovanja po pošti. Madžarski medij Telex, ki ni pod vplivom vlade madžarskega premierja Viktorja Orbana, poroča, da so glasovnice odkrili ob cesti, ki vodi od omenjenega mesta do vasi Jedd. Našli so jih na nezakonitem odlagališču gradbenega materiala, navaja medij, o najdišču pa je novinarja lokalnega portala Pontmaros obvestil bralec, čigar identiteta ni znana. Glasovnice so bile delno zažgane.

Na posnetkih in fotografijah s prizorišča je videti, da so bile glasovnice izpolnjene. Eden od volilcev, ki je glasoval po pošti, je svoj glas oddal za opozicijo, drugi pa za skrajno desno stranko Gibanje naša domovina. Po navedbah Telexa se novinar glasovnic ni dotikal in je o incidentu obvestil policijo.

V nasprotju z Madžari, ki živijo v tujini, a imajo na Madžarskem še vedno stalni naslov, lahko madžarski državljani s stalnim naslovom v tujini (torej tudi pripadniki manjšin z madžarskim potnim listom) glasujejo po pošti. Volilnih upravičencev, ki lahko glasujejo po pošti, je približno milijon, mnogi od njih pa so madžarski potni list pridobili po letu 2010, ko je vodenje Madžarske prevzel Orban.

Glasovnice, ki jih izpolnijo volilci na območju Seklerije, na Madžarsko s konzularno pošto napoti konzularna služba v kraju Miercurea–Ciuc, še piše Telex. Na tem območju živi veliko Madžarov oziroma celo predstavljajo večino prebivalstva.

Vlada in opozicija si izmenjujeta očitke o tem, kdo je odgovoren za uničenje glasovnic. Kandidat za premierja združene opozicije Peter Marki-Zay je vlado premierja Orbana obtožil goljufije in komentiral, da glasovnice tistih, ki ne podpirajo Fidesza, pristanejo na odlagališčih. Dodal je, da je znano, da vladajoči ne tekmujejo po pravilih in da vzdržujejo svojo oblast z “umazanimi triki”. Nasprotno je Orbánova stranka Fidesz za uničenje glasovnic obtožila opozicijo.

Odkritje zavrženih glasovnic v Romuniji bi lahko okrepilo sume na volilne nepravilnosti, pred katerimi svarijo opozicija, civilna družba, pa tudi Urad za demokratične institucije in človekove pravice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Po parlamentarnih volitvah leta 2014 in 2018, ko so se zvrstili očitki o nepoštenem tekmovanju in podkupovanju volilcev, bo nedeljske volitve opazovalo okrepljeno število opazovalcev.

Ovse letos na Madžarsko pošilja obsežno opazovalno misijo, ki vključuje 18 opazovalcev, ki so na Madžarskem dalj časa, in 200 opazovalcev, ki bodo v državi osredotočeni na opazovanje poteka volilnega dne.

Poleg tega bo volitve med drugim opazovalo 20.000 (opozicijskih) prostovoljcev, ki bodo predvidoma prisotni v več kot 10.000 voliščih po državi. Napake se pri štetju glasov po njihovem nikakor ne smejo zgoditi – med Fideszom in združeno opozicijo šestih strank se namreč napoveduje tesna bitka za zmago. 106 od 199 poslancev se izvoli po večinskem sistemu (v volilni enoti zmaga kandidat, ki prejme največ glasov), zato je pričakovati, da bodo med zmagovalcem in drugouvrščenim majhne razlike, piše tiskovna agencija AP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje