Italija ostro nad rave zabave, organizatorjem grozi do 10 let zapora

Svet 30. Dec 202220:33
rave
Foto: Profimedia

Poslanska zbornica italijanskega parlamenta je danes po delno burnem zasedanju sprejela zakon, ki prepoveduje organizacijo rave zabav in drugih glasbenih dogodkov brez dovoljenja ter zanjo uvaja visoke zaporne kazni in globe. Zakon, ki ga je predlagala vlada, je že podpisal predsednik države Sergio Mattarella.

Organizatorjem dogodkov, ki teh ne bodo prijavili, grozita kazen od treh do desetih let zapora ter globa v višini od tisoč do 10.000 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozicijske stranke so na zasedanju poslanske zbornice, ki je trajalo približno 20 ur, skušale preprečiti sprejem zakona. Predsednik spodnjega doma parlamenta Lorenzo Fontana iz vladne desne Lige je nato nenadoma prekinil razpravo in odredil takojšnje glasovanje. Gre za postopek, imenovan giljotina, ki so ga v zgodovini republike doslej uporabili le enkrat. Na koncu je za zakon glasovalo 183 poslancev, 116 jih je bilo proti, 73 pa se jih glasovanja ni udeležilo.

Vlada pod vodstvom premierke Giorgie Meloni je dejala, da želi z zakonom zatreti nezakonite dogodke, na katerih trgujejo z drogami in je ogrožena javna varnost. V Italiji namreč pogosto potekajo rave zabave, na primer v praznih stavbah, ki se jih udeleži tudi več tisoč ljudi.

Kritiki so sicer danes ostro protestirali, ker je desna večina v parlamentu zakon povezala z ukrepi v okviru pandemije covida-19. Kot opozarjajo, pošiljajo s tem spričo eksplozije okužb z novim koronavirusom na Kitajskem in uvedbe obveznega testiranja vseh potnikov iz Kitajske ob prihodu v Italijo povsem napačno sporočilo.

Del novega zakona so namreč tudi ukrepi, kot so odprava suspenza z dela za tiste zdravstvene delavce, ki se niso cepili proti covidu, polletna zamrznitev plačila glob v višini sto evrov za Italijane, ki so starejši od 50 let in so cepljenje zavrnili, ter tudi odprava obveznega ponovnega testiranja po izteku skrajšane, le še petdnevne karantene.

Gre za ukrepe, ki jih je pred tem v začetku novembra z odlokom sprejela vlada premierke Meloni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar