Iz teksaškega mesta Del Rio umaknili vse haitske migrante

Svet 25. Sep 202107:57 0 komentarjev
Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS

ZDA so iz zasilnega taborišča v teksaškem mestu Del Rio umaknile vse haitske migrante. Pretekli teden je namreč mehiško mejo nezakonito prečkalo 15.000 ljudi, ki so želeli dobiti azil. Ameriška vlada pa zaradi pandemije koronavirusa migrantov ne sprejema. S tem se je končala trenutna največja obmejna kriza ZDA.

Iz zasilnega nezakonitega taborišča pod mostom v mestu Del Rio v Teksasu so v petek umaknili vse migrante s Haitija, je sporočil ameriški minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas. S tem se je končala doslej največja obmejna kriza ameriške vlade pod vodstvom predsednika Joeja Bidna.

Pred tednom dni se je nad Del Rio zgrnilo kar 15.000 ljudi, ki so nezakonito prečkali mejo z mehiške strani. Želeli so dobiti azil. Ameriške oblasti so okoli 2000 migrantov vkrcale na letala in jih odpeljale nazaj na Haiti. Ameriška vlada namreč zaradi pandemije covida-19 ne sprejema migrantov. Bidnova vlada je sicer podaljšala zaščito pred izgonom za več kot 100.000 Haitijcev, ki so bili v ZDA že prej.

Od tistih v Del Riu so jih 3900 procesirali za morebitno vrnitev na Haiti ali poslali v sodno obdelavo, preostalim pa so dovolili vstop v ZDA z navodilom, da se javijo na sodišču. Nekaj se jih je samih vrnilo v Mehiko.

Zaradi zapletov je odstopil posebni odposlanec ZDA za Haiti Daniel Foote, v javnosti pa je nastalo ogorčenje zaradi nasilnega ravnanja mejnih agentov, ki so migrante kot živino z biči usmerjali sem in tja. Predsednik ZDA Biden je v petek to označil za grozljivo, dejal, da poteka preiskava in obljubil kaznovanje odgovornih.

Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Ameriška mejna policija Ameriška mejna policija
Daniel Becerril/REUTERS
Migranti na ameriško-mehiški meji Migranti na ameriško-mehiški meji
Daniel Becerril/REUTERS

V zadnjem mesecu se je pritisk na ameriško mejo močno povečal, saj je Haiti sredi avgusta prizadel močan potres, nestabilnost pa se je povečala tudi zaradi atentata na predsednika Jovenela Moisa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!