Izraelska vojska na Zahodnem bregu ubila četrtega Palestinca letos

Svet 05. Jan 202309:493 komentarji
Izrael
Foto: Raneen Sawafta/REUTERS

Potem ko so v okolici Nablusa izbruhnili oboroženi spopadi med palestinskimi borci in izraelskimi silami, je izraelska vojska zjutraj ubila 16-letnega Palestinca. To je že četrti Palestinec, ki so ga izraelske sile ubile v letošnjem letu.

Izraelska vojska je v zgodnjih jutranjih urah ubila palestinskega najstnika v mestu Nablus na Zahodnem bregu, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil 16-letni Amer Abu Zeitoun ubit s strelom v glavo. Ob zori naj bi ga med spopadi v Nablusu ubili izraelski vojaki. Izraelska vojska ni podala komentarja. Na območju v okolici Nablusa so ponoči namreč izbruhnili oboroženi spopadi med palestinskimi borci in izraelskimi silami.

Tudi lokalna palestinska militantna skupina je potrdila, da so bili njeni borci udeleženi v nočnih spopadih v begunskem taborišču Balata v Nablusu.

Četrti Palestinec letos ubit na Zahodnem bregu

Zeitoun je četrti Palestinec, ki so ga izraelske sile od začetka leta ubile na Zahodnem bregu. Združeni narodi so ob tem decembra sporočili, da je bilo leto 2022 najbolj smrtonosno leto na Zahodnem bregu od začetka beleženja leta 2005, saj je bilo lani tam ubitih več kot 200 Palestincev.

Nedavni nastop najbolj desničarske vlade v zgodovini Izraela, ki jo vodi Benjamin Netanjahu, je sprožil strahove pred novo vojaško eskalacijo na tem območju, ki ga Izrael zaseda od leta 1967. Dva Netanjahujeva skrajno desna koalicijska partnerja, ki sta v preteklosti že izkazala sovražen odnos do Palestincev, sta namreč prevzela ključne pristojnosti pri upravljanju Zahodnega brega. Več preberite v prispevku Bo Netanjahu pristrigel peruti jastrebom svojega novega kabineta?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar