Kaj bo odslej počela priljubljena nekdanja novozelandska premierka?

Svet 26. Apr 202319:07 0 komentarjev
Jacinda Ardern
PROFIMEDIA

Nekdanja novozelandska premierka Jacinda Ardern je z januarskim odstopom sklenila svojo pot v domači politiki. Vse od takrat je delovala v svoji iniciativi proti ekstremizmu na spletu, zdaj pa je znano, kaj bo Novozelandka počela v prihodnje.

Z besedami, da v rezervoarju nima več dovolj goriva, je januarja svoj odstop s položaja premierke napovedala takratna novozelandska premierka Jacinda Ardern. Po tem, ko jo je konec istega meseca na čelu vlade in Laburistične stranke zamenjal Chris Hipkins, se je pot priljubljene voditeljice v politiki končala. Zdaj pa je znano, kaj bo nekdanja premierka počela v prihodnje.

Njena pot se bo vsaj za nekaj časa nadaljevala v akademski sferi, saj jeseni odhaja na Harvard. Ardern bo tam nadaljevala svoje izobraževanje, vendar se bo hkrati posvetila tudi poučevanju. Kot so sporočili s harvardske univerze, bo Novozelandka mentorica v programu, namenjenem nekdanjim voditeljem, ki se umikajo z visokih javnih funkcij. Ardern bo pomagala tudi pri vzgajanju novih voditeljev, saj bo sodelovala pri poučevanju vodstvenih sposobnosti.

Svoje izobraževanje pa bo bivša premierka nadaljevala na področju zamejevanja ekstremističnih vsebin na spletu, čemur je po terorističnem napadu v Christchurchu veliko pozornosti namenila tudi med svojo politično kariero.

“Neverjetno sem počaščena, da se pridružujem harvardski univerzi,” je v sporočilu za javnost zapisala Jacinda Ardern. Pri tem je poudarila, da je razmislek, za katerega med vodenjem vlade ni bilo veliko časa, ključnega pomena, če želimo podpreti naslednjo generacijo voditeljev. Na Harvardu bo nekdanja političarka preživela en semester in bo tako zamudila tudi oktobrske splošne volitve v svoji domovini.

Jacinda Ardern in princ William
PROFIMEDIA

Ardern je sicer po sestopu s čela vlade in Laburistične stranke nadaljevala s prostovoljnim delom v iniciativi Christchurch Call, ki združuje svetovne državnike in upravljalce spletnih platform. Cilj iniciative je omejevanje teroristične in ekstremistične vsebine na spletu, njen nastanek pa je spodbudil teroristični napad v istoimenskem mestu. Napadalec je namreč takrat svoj strelski pohod v živo prenašal na eni od spletnih platform in tam tudi objavil svoj manifest.

Nekdanja premierka je tudi članica odbora, ki pod pokroviteljstvom princa Williama podeljuje nagrado The Earthshot Prize. Obe funkciji bo ob delu na univerzi opravljala še naprej.

Jacinda Ardern
Fiona Goodall/REUTERS

Ko je Jacinda Ardern leta 2017 pri 37 letih prevzela vodenje vlade, je postala tretja novozelandska premierka in ena najmlajših svetovnih voditeljic. V prvem letu na položaju se je razveselila hčerke in tako postala šele druga svetovna voditeljica, ki je rodila med mandatom (prva je bila leta 1990 takratna pakistanska premierka Benazir Bhutto). Na shode je privabljala množice, na novinarskih konferencah pa so se mediji drenjali od ene do druge stene prostora, so njeno priljubljenost opisali pri CNN. Pred volitvami je uživala podporo mladih, njena priljubljenost pa se je razširila tudi v tujino. Bila je na naslovnicah uglednih revij Vogue in Time.

V času svojega mandata je Ardern pogosto spregovorila o enakosti spolov in pravicah žensk. Ko je leta 2018 objavila novico o svoji nosečnosti, je spregovorila o sposobnosti žensk, da usklajujejo delo in materinstvo. “Nisem prva ženska, ki opravlja več nalog, nisem prva ženska, ki dela in ima otroka,” je dejala. Njen partner Clark Gayford je ostal doma in skrbel za hčerko Neve. Trimesečno hčer sta pripeljala tudi na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Ardern je takrat povedala, da želi utreti pot drugim ženskam in prispevati k večji odprtosti delovnih mest.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!