Kamala Harris za 85 minut postala predsednica ZDA

Svet 19. Nov 202119:26 0 komentarjev
Podpredsednica ZDA Kamala Harris
Profimedia

Predsednik Združenih držav Amerike (ZDA) Joe Biden je za eno uro in 25 minut svoja predsedniška pooblastila predal podpredsednici Kamali Harris. Toliko časa je namreč trajala rutinska kolonoskopija, med katero je bil pod anestezijo.

Prva ženska podpredsednica ZDA, prva temnopolta podpredsednica in prva podpredsednica z južnoazijskim poreklom Kamala Harris je za 85 minut postala tudi prva ženska s predsedniškimi pooblastili, poroča CNN. V tem času se ni preselila v Ovalno pisarno, svoje delo je še naprej opravljala v Zahodnem krilu Bele hiše.

Joe Biden, ki bo jutri dopolnil 79 let, je namreč ta čas preživel pod narkozo zaradi rutinske kolonoskopije v bolnišnici Walter Reed.

Za uradni prenos moči na Harris je Biden poslal pismo predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in začasnemu predsedniku senata, demokratskemu senatorju Patricku Leahyju iz Vermonta. Po koncu posega je moral poslati ločeno pismo, v katerem je naznanil, da spet prevzema pooblastila.

To se sicer ni zgodilo prvič v zgodovini, saj podpredsedniki v tovrstnih primerih vedno prevzamejo predsedniška pooblastila.

V knjigi nekdanje tiskovne predstavnice Donalda Trumpa Stephanie Grisham je moč prebrati, da je tudi Trump v času predsedovanja leta 2019 imel podoben pregled, a tega ni naznanil javnosti, saj ni želel predati pooblastil takratnemu podpredsedniku Miku Pencu.

Leta 1988 Biden utrpel možgansko anevrizmo

Biden je sicer najstarejši posameznik, ki je postal predsednik ZDA. Ob inavguraciji je bil star 78 let in 61 dni, njegov predhodnik Trump pa 70 let in 220 dni.

Kamala Harris in Joe Biden
Profimedia

Osebni zdravnik Kevin O’Connor je leta 2019 Bidna opisal kot “zdravega, vitalnega 77-letnika”. Zadnji znani podatki o njegovem zdravstvenem stanju so, da ima aritmijo in visok holesterol Jemlje tudi zdravila za zgago in preprečevanje krvnih strdkov.

Leta 1988 je Biden utrpel možgansko anevrizmo, po operaciji pa tudi globoko vensko trombozo in pljučno embolijo. Takrat je bil senator, zdravljenje pa je bilo uspešno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!