Kim Džong Un v novem propagandnem videoposnetku jezdi na belem konju

Svet 03. Feb 202214:21 > 14:44 0 komentarjev

V novem severnokorejskem propagandnem videoposnetku nastopa voditelj Kim Džong Un, ki na belem konju jezdi po gozdu. V posnetku poudarjajo njegova prizadevanja za krepitev gospodarstva, prezrte pa so nedavne izstrelitve raket, ki kršijo sankcije Združenih narodov.

Dokumentarni film, ki ga je ta teden objavila severnokorejska vlada, poudarja boj Kim Džong Una za izboljšanje gospodarstva države, ki je v težavah zaradi večletne blokade zaradi mednarodnih sankcij in pandemije. “Glavna tema dokumentarca je Kimova predanost ljudstvu in trdo delo zanj,” je povedala sodelavka programa 38 Sever pri Stimsonovem centru Rachel Minyoung Lee.

Video je opremljen tudi s posnetkom Kima na belem konju, ki je ključni simbol dinastične vladavine družine Kim, a pri tem Leejeva dodaja, da ne bi smeli preveč pozornosti dajati prizorom s konji, še manj pa jih povezovati z nedavnimi severnokorejskimi raketnimi izstrelitvami in načrti za raketne poskuse.

Pjongjang je namreč leto začel z rekordnimi sedmimi preizkusi orožja, med drugim je izstrelil najmočnejšo raketo po letu 2017, kar je sprožilo bojazen, da bi lahko Kim opustil dolgoletni moratorij na jedrske poskuse in poskuse raket dolgega dosega.

Ker so pogovori z Washingtonom zastali, je Severna Koreja ponovno potrdila svojo zavezanost modernizaciji vojske, kljub poročilom o naraščajočih cenah hrane in vse hujši lakoti v državi.

Poskus humanizacije Kima

V luči slednje je v propagandnem filmu omenjena najhujša stiska v državi v letu 2021, pri čemer je prikazan posnetek Kima, ki se previdno spušča po stopnicah, medtem ko pripovedovalec opisuje, kako je njegovo telo zaradi napornega dela popolnoma izsušeno. “Gre za poskus humanizacije Kima,” je povedal profesor na univerzi za severnokorejske študije v Seulu Yang Moo-jin. “Poskušajo ga prikazati kot voditelja, ki ljubi svoje ljudi in je zato pogosto preobremenjen in utrujen,” je dodal.

Severna Koreja se prav tako pripravlja na praznovanje 80. obletnice rojstva pokojnega voditelja Kim Džong Ila ter 110. rojstnega dne ustanovitelja Kim Il-sunga. “Posnetki Kima, ki jezdi na belem konju, pa gledalce opozarjajo na to, da je Kim Jong-un potomec Kim Il-sunga,” je dejal Yang.

Drugi videoposnetki, ki jih je ta teden objavila državna televizija KCTV, prikazujejo Kima, njegovo ženo Ri Sol Ju in teto Kim Kyong-hui, ki se udeležujejo gledališke prireditve. Kyong-hui se je tako po šestih letih od usmrtitve njenega moža Jang Song Thaeka ponovno pojavila v javnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!