Kitajska komunistična partija praznuje 100 let

Svet 01. Jul 202109:02 > 10:48 0 komentarjev
Kitajska komunistična partija
Thomas Peter/REUTERS

Kitajska komunistična partija praznuje 100 let. Ob obletnici so potekali številna praznovanja in slavja, ki so osvetljevali delo in dosežke partije.

Kitajski predsednik Ši Džinping je v svojem nagovoru posvaril tuje sile, da jim bodo “razbili glave”, če bodo skušale nadlegovati ali vplivati na državo. Dodal je, da Peking ne bo dovolil “svetih pridig”, te besede pa so bile uperjene proti tujim silam, predvsem pa ZDA, s katerimi ima Kitajska v zadnjem obdobju slabe odnose. Največja azijska država se zadnje čase spopada s številnimi kritikami na račun kršitev človekovih pravic in zatiranja protestnikov v Hongkongu, poroča BBC.

“Močan narod mora imeti močno vojsko”

Kot je še v svojem nagovoru na Trgu nebeškega miru dejal predsednik Ši, kitajsko ljudstvo ne bo dopustilo tujim silam, da se ga zatira, izsiljuje ali podreja. “Kdorkoli bo to skušal, se bo znašel na poti trčenja v veliki jekleni zid, ki ga je skovalo 1,4 milijarde Kitajcev,” je posvaril Ši. Kitajskemu predsedniku se je na osrednji proslavi s 70 tisoč udeleženci na balkonu Vrat nebeškega miru nad portretom pokojnega Mao Cetunga pridružil ves državni vrh. Prizor je spominjal na prvega komunističnega voditelja, ko je ta leta 1949 na istem mestu predstavil ustanovitev komunistične ljudske republike. Ši je imel na sebi celo podobno sivo obleko kot takrat Mao.

Ši Džinping
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

V svojem govoru je med drugim Ši pozval tudi k modernizaciji obrambnih sil. “Močan narod mora imeti močno vojsko,” je poudaril. Posvaril je pred silami za neodvisnost v Tajvanu in pozval k mirni združitvi z otokom. Nihče ne bi smel dvomiti o odločnosti in sposobnosti Kitajske, da brani svojo ozemeljsko celovitost in suverenost, je dodal.

Poudaril je tudi absolutno vodilno vlogo partije, saj je uspeh države odvisen od nje. Brez partije po njegovem prepričanju ne bo prenove. Stopil je tudi v bran zakonu o nacionalni varnosti za Hongkong, ki ga Zahod ostro kritizira.

Ob obletnici številna praznovanja

100. obletnico so sicer popestrili vojaški orkester, skupine pevcev in številni udeleženci, ki so mahali z zastavami. Vojaški helikopterji so v zraku v formaciji oblikovali številko 100, nebo pa so preletela tudi druga moderna vojaška letala. Iz 56 topov, ki so predstavljali število etničnih skupin na Kitajskem, pa so izstrelili salvo 100 izstrelkov. Na pekinškem trgu Tiananmen je bila navzoča skrbno preverjena množica, a mnogi niso nosili mask.

Kitajska komunistična partija
cnsphoto via REUTERS

Pred praznovanjem se je v zadnjih tednih stopnjevala medijska propaganda, ki je promovirala različico kitajske zgodovine, ki jo je odobrila vladajoča partija. Med drugim so bili izobešeni transparenti in reklamni panoji, ki državljane opozarjajo, naj živijo civilizirano in poslušajo oblast. Partijska propaganda je na Kitajskem del vsakdanjega življenja, pred obletnico pa so se v zadnjih tednih rdeče zastave in transparenti na ulicah namnožili.

Komunistično partijo, ki ima danes po poročanju kitajske tiskovne agencije Šinhua več kot 91 milijonov članov, je 1. julija 1921 v Šanghaju ustanovila skupina približno 50 intelektualcev. Leta 1949 je ob ustanovitvi Ljudske republike Kitajske prevzela oblast v državi, potem ko je v krvavi državljanski vojni porazila nacionalistično stranko Kuomintang.

Leta 2010 Kitajska gospodarska velesila

Zgodovina partije je povezana z burnimi družbenimi spremembami. Obdobje Mao Cetunga, ki je bil na čelu partije skoraj 30 let, so zaznamovali politične čistke, velika lakota in nemiri, zaradi česar je umrlo več milijonov ljudi. Leta 1976 je vodstvo partije prevzel Deng Šjaoping, s katerim se je začelo obdobje velikih reform v državi, ki so pripomogle k hitremu gospodarskemu napredku družbe in iz revščine rešile na milijone Kitajcev.

Kitajska komunistična partija
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Komunistična partija vodi državo, ki je leta 2010 postala drugo največje gospodarstvo na svetu in se je spremenila v politično, gospodarsko in vojaško velesilo. Kitajsko vodstvo je ponosno na velik napredek, ki ga je država naredila v zadnjih desetletjih, in to vedno znova poudarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!