Kitajska letala nad Beogradom – ali dobave orožja povečujejo nestabilnost?

Svet 12. Apr 202210:58 0 komentarjev
Y-20
Kitajsko transportno letalo Y-20 (PROFIMEDIA)

Vojaška transportna letala nad Beogradom. Pa še kitajska po vrhu vsega. V času globalnega zaostrovanja zaradi ukrajinske krize ta novica pritegne več pozornosti, kot bi jo pred nekaj tedni. Ali obstaja razlog za skrb?

Iz Kitajske poročajo, da so vojaška letala v Srbijo dostavila “redne vojaške pošiljke”. V soboto zjutraj je namreč v Beogradu pristalo šest kitajskih letal. Po besedah sogovornikov N1 je bila vojaška dobava iz Kitajske dogovorjena že leta 2019 in plačana vnaprej. Zdaj pa je napočil čas za dostavo protizračnega obrambnega raketnega sistema.

“Zgolj naključje je, da je ravno v času, ko se je začela vojna v Ukrajini, napočil trenutek, da se oprema iz Kitajske dostavi v Srbijo. In te opreme je veliko – tovornjaki z lansirnimi napravami, rakete v zabojnikih, baterijski radar, divizijski radar, druga oprema za testiranje, veliko tovornjakov, veliko opreme, ki jo je treba prenesti,” je dejal vojaški analitik Aleksandar Radić.

“Morda v celotni zgodbi ni ključno, kdaj je oprema prispela, ampak kakšna bo in kako jo bomo postavili v širšo zgodbo, saj ta tehnologija ni sama po sebi samostojna, ampak jo je treba vnesti v en sistem,” je povedal vojaški analitik Vlade Radulović.

Agencija AP poroča, da je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan izjavil, da je ta dostava del letnega načrta sodelovanja med državama, a dodatnih podrobnosti ni navedel. “Dostava ni usmerjena proti nobeni tretji strani in nima nobene zveze s trenutnimi razmerami,” je dejal Džao.

Radulović je pojasnil, da je v praksi ob nabavi vojaške opreme običajno, da tisti, ki jo bodo upravljali, odidejo v državo, ki je opremo proizvedla, na usposabljanje, zlasti pri novi vrsti opreme. Pripadniki vojske so že šli na usposabljanje, ta proces še poteka. Nedvomno bomo imeli usposobljene službe za ta sistem, ko bo enkrat začel delovati, je dejal.

“Verjetno bo ministrstvo za obrambo, ko gre za tehnologijo, dejalo, da so bila ta sredstva izbrana na podlagi natančnih analiz, vendar je to treba jemati z rezervo. Še vedno gre za gospodarske potrebe, tako da lahko šele potem govorimo o tem, kaj so vojne potrebe,” je dejal Radić.

Kitajska letala, ki so v Srbijo pripeljala vojaško opremo, so leta 2015 dostavili letalskim silam Kitajske ljudske osvobodilne vojske. Uporabili so jih v tujih misijah, vključno s pošiljanjem častne vojaške straže, ki se je pridružila ruski paradi ob dnevu zmage v Moskvi leta 2020, in z leti v bližini zračnega prostora Tajvana.

Avtorica: Ana Novaković/N1 Beograd

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!