Kitajski pari bodo po novem lahko imeli tri otroke

Svet 31. Maj 202110:50 > 11:49 0 komentarjev
Otroci na Kitajskem.
Tingshu Wang/REUTERS

Zaradi velikega upada rojstev in staranja prebivalstva bodo kitajski pari v prihodnje lahko imeli do tri otroke.

Na Kitajskem se končuje obdobje politike dveh otrok. Kitajski poročeni pari bodo odslej lahko imeli do tri otroke, so danes sporočili iz Pekinga. Politbiro kitajske Komunistične partije je odločitev sprejel zaradi velikega upada rojstev v preteklih letih.

Maja je popis prebivalstva razkril, da je bila rast kitajskega prebivalstva v zadnjem desetletju najmanjša od leta 1950. Na Kitajskem, kjer živi 1,4 milijarde ljudi, se prebivalstvo stara. Leta 2020 je povprečno število otrok na žensko znašalo 1,3 – približno tako povprečje imajo tudi v Italiji in na Japonskem, kjer se prebivalstvo prav tako hitro stara, piše tiskovna agencija Reuters. Lani se je na Kitajskem rodilo 12 milijonov otrok, kar je manj od leta 2016, ko se jih je rodilo 18 milijonov, navaja britanski BBC.

Težavo predstavljajo visoki stroški v mestih

Politika dveh otrok je leta 2016 nadomestila politiko enega otroka, ki je bila v veljavi od 1979. Politika dveh otrok po navedbah tiskovne agencije Reuters ni prinesla želenega zvišanja rojstev – starše v mestih namreč od načrtovanja družine z dvema otrokoma odvračajo visoki stroški. Politiko treh otrok bodo tako pospremili “podporni ukrepi”, namenjeni izboljšanju demografske strukture, je še poročal kitajski medij Šinhua. Kakšni bodo ti ukrepi, ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!