“Kitajska vojaška modernizacija bo pozitivna za ohranjanje svetovnega miru”

Svet 04. Mar 202312:12 2 komentarja
KITAJSKA
PROFIMEDIA

Jutri se bo v Pekingu začelo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa. Potrdili naj bi novo vlado, povečanje izdatkov za obrambo ter tretji petletni mandat na čelu države Ši Džinpingu. Govorili bodo tudi o gospodarskem okrevanju in izboljšanju spolne vzgoje v šolah.

V Pekingu se bo v nedeljo začelo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, na katerem bo približno 3000 delegatov po pričakovanjih Ši Džinpingu podelilo tretji petletni mandat na čelu države. Po napovedih Pekinga naj bi potrdili tudi novo kitajsko vlado, cilj gospodarske rasti v višini približno pet odstotkov ter povečanje izdatkov za obrambo.

Delegati bodo imeli možnost ponovno podpreti 69-letnega Šija zaradi ustavnih sprememb, sprejetih pred petimi leti, s katerimi je kongres odpravil omejitev dveh predsedniških mandatov. Ši bi tako lahko postal kitajski predsednik z najdaljšim stažem. Šiju je sicer centralni komite kitajske komunistične partije oktobra lani že zaupal nov mandat generalnega sekretarja in poveljnika kitajskih oboroženih sil.

Kitajski ljudski kongres, kjer dve tretjini sedežev obvladuje vladajoča komunistična partija, bo na mesto premierja predvidoma imenoval nekdanjega šanghajskega partijskega šefa Li Čianga. Ta bo nadomestil Li Kečianga, ki naj bi odhajal v pokoj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odhajajoči premier bo na letnem zasedanju pred predajo poslov napovedal cilj gospodarske rasti v višini približno pet odstotkov, so danes sporočili v Pekingu. Podoben cilj si je Kitajska sicer zadala tudi lani, vendar je zaradi politike strogih protikoronskih omejitev dosegla le 3-odstotno rast.

Več za obrambo

Prav tako bo na zasedanju predstavljen novi proračun, s katerim naj bi se v času naraščajočih napetosti z ZDA povišali obrambni izdatki za okoli sedem odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ši Džinping
Tingshu Wang/REUTERS

“Kitajska vojaška modernizacija ne bo predstavljala grožnje nobeni državi, temveč bo pozitivna sila pri ohranjanju regionalne stabilnosti in svetovnega miru,” je zatrdil Vang Čao, tiskovni predstavnik kitajskega ljudskega kongresa.

Prav tako je poudaril, da Peking Evropsko unijo kljub različnim stališčem glede ruske invazije še vedno vidi kot celovito strateško partnerico, s katero nima “bistvenih strateških razlik in konfliktov”. Ob tem se je tudi zavzel za širitev gospodarskega sodelovanja.

“Med Kitajsko in EU obstajajo razlike v zgodovini, kulturi, stopnji razvoja in ideologiji. Obe strani imata različne poglede na nekatera vprašanja, kar je normalno. Še vedno pa si Kitajska želi skupaj z Evropo spodbujati politične rešitve mednarodnih in regionalnih perečih vprašanj ter prispevati k svetovnemu miru in razvoju,” je še dodal.

Tako delegati kongresa kot tudi člani nacionalnega odbora kitajske ljudske politične posvetovalne konference – najvišje svetovalne ustanove na Kitajskem, ki s svojim zasedanjem pričenjajo danes -, bodo v prihajajočih dneh med drugim odločali tudi o več kadrovskih vprašanjih, gospodarskem okrevanju in izboljšanju spolne vzgoje v šolah, poročajo kitajski mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje