Koroški glavar Kaiser ob zaprisegi: Premagajmo tisto, kar nas ločuje

Svet 13. Apr 202315:48 0 komentarjev
Peter Kaiser
PROFIMEDIA

Na ustanovni seji se je v Celovcu sešel novoizvoljeni koroški deželni parlament. Poslanci, med katerimi je tudi koroški Slovenec, so za glavarja dežele izvolili socialdemokrata Petra Kaiserja, ki je bil na čelu dežele že do sedaj. "Premagajmo tisto, kar nas ločuje, in si skupaj prizadevajmo za prihodnost Koroške," je Kaiser dejal v nagovoru poslancem.

Koroški deželni zbor se je po deželnih volitvah 5. marca danes sešel na ustanovni seji. Na njej je priseglo vseh 36 poslancev novega sklica parlamenta v Celovcu, ki so izvolili člane deželne vlade in za deželnega glavarja znova izbrali Petra Kaiserja. Ta je v svojem govoru izpostavil trajnost kot vodilo vladajoče koalicije na avstrijskem Koroškem.

Med poslanci v deželnem zboru sta tudi nekdanji župan Železne Kaple, koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška, ter dvojezični župan Bistrice pri Pliberku Hermann Srienz iz vrst socialdemokratov (SPÖ). Kot poroča avstrijska radiotelevizija ORF na svoji spletni strani, je Smrtnik prisegel v nemškem in slovenskem jeziku.

Za novega predsednika deželnega zbora je bil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA izvoljen Reinhart Rohr (SPÖ).

Socialdemokrati, ki so na volitvah zmagali, a utrpeli znaten padec podpore glede na prejšnje volitve pred petimi leti, imajo v 36-članskem parlamentu od zdaj 15 sedežev namesto 18. Drugouvrščeni svobodnjaki (FPÖ) imajo devet poslancev, ljudska stranka (ÖVP) sedem, Ekipa Koroška pa pet. 19 poslancev je novih, v tokratnem sklicu deželnega parlamenta pa je le šest žensk, še navaja APA.

Na današnji ustanovni seji so socialdemokrata Petra Kaiserja znova izvolili za koroškega deželnega glavarja. Po poročanju agencije APA je zanj in še šest članov deželne vlade glasovalo 22 poslancev, toliko, kot je skupaj poslancev vladajoče koalicije med SPÖ in ÖVP.

Kaiser je v svojem govoru izpostavil trajnost kot vodilo nove – stare vladajoče koalicije. Med prednostnimi nalogami je omenil boj proti revščini otrok, digitalizacijo, boj proti podnebnim spremembam in s tem povezano spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije. Napovedal je še povečanje proračuna za kulturo. Dejal je tudi, da si bo prizadeval za ustavitev izseljevanja kvalificirane delovne sile iz dežele in spodbujanje priseljevanja visoko usposobljenih oseb.

“Premagajmo tisto, kar nas ločuje, in si skupaj prizadevajmo za prihodnost Koroške,” pa je deželni glavar pozval stranke in politična združenja na avstrijskem Koroškem.

Pred Kaiserjevo izjavo so poslanci iz vrst svobodnjakov protestno zapustili plenarno dvorano, potem ko jim niso dovolili obrazložitve glasovanja glede novega deželnega glavarja.

Poleg Kaiserja je bila za prvo namestnico glavarja izvoljena Gaby Schaunig (SPÖ), za drugega namestnika pa Martin Gruber (ÖVP). V deželno vlado so bili izvoljeni še socialdemokrati Beate Prettner, Daniel Fellner in Sara Schaar ter Sebastian Schuschnig iz ljudske stranke.

Prisegli so tudi nadomestni člani nove deželne vlade, med katerimi je tudi koroški Slovenec Manuel Jug, sicer predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO). Tudi Jug je po poročanju ORF tako kot Smrtnik prisegel v nemščini in slovenščini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!