Krsta s pokojno britansko kraljico Elizabeto II. prispela v London

Svet 13. Sep 202206:41 > 18:25 0 komentarjev
Krsta kraljice Elizabete II.
Andrew Matthews/REUTERS

Krsta s pokojno britansko kraljice Elizabeto II. je nocoj prispela v London, kjer jo bosta v Buckinghamski palači sprejela Karel III. ter kraljica soproga Camilla. Krsta je iz Škotske, kjer je kraljica minuli četrtek umrla, v prestolnico prispela na krovu transportnega letala britanske vojske, poroča britanski BBC.

Nekaj ur preden je letalo pristalo na vojaškem letališču Northolt zahodno od Londona, je tam pristal novi kralj Karel III. s soprogo, potem ko se je danes mudil na obisku na Severnem Irskem, kjer se je v novi vlogi srečal s tamkajšnjimi političnimi voditelji in se udeležil spominske maše za pokojno kraljico.

Na enournem poletu iz Edinburgha je krsto s posmrtnimi ostanki Elizabete II. spremljala njena edina hči, princesa Anne. Pokojna kraljica je tako še zadnjič zapustila Škotsko, kjer je na dvorcu Balmoral preživela svoje zadnje dni.

Kralj Karel III.
Toby Melville/REUTERS

Pogreb bo prihodnji ponedeljek

Pristanku letala sta med drugim v dežju prisostvovala premierka Liz Truss in obrambni minister Ben Wallace.

Krsto bodo v sredo iz Buckinghamske palače prepeljali v Westminster. Tam se bodo lahko Britanci naslednje štiri dni, do pogreba, še zadnjič poslovili od monarhinje, ki je državi vladala 70 let.

Pogreb bo v ponedeljek, 19. septembra. Krsto s posmrtnimi ostanki Elizabete II. bodo v procesiji prepeljali v Westminstrsko opatijo, kjer bo pogrebna slovesnost z državniškimi častmi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!