Londončanko pri 15 letih v Sirijo pomagal pretihotapiti kanadski agent

Svet 31. Avg 202209:45 0 komentarjev
Shamima Begum
PROFIMEDIA

Shamimi Begum, ki je pred leti zapustila London in se pridružila Islamski državi, je pri pobegu pomagal agent kanadske obveščevalne službe, razkriva BBC.

Pred leti je v Veliki Britaniji odmevala zgodba takrat 15-letne Shamima Begum, ki je z dvema prijateljicama, brez vednosti staršev, pobegnila v Sirijo, saj so želele postati žene skrajnežev Islamske države. Dekletom so obljubljali aktivno vlogo v vojni, a so jih hitro po prihodu podredili in jim niso več dovolili iz države.

Begum se je leta 2019 želela vrniti v Veliko Britanijo, vendar so ji zaradi grožnje nacionalni varnosti odvzeli državljanstvo.

Pri begu z Otoka je Begum pomagal Mohammed Al Rasheed, ki je po poročanju BBC delal tudi za kanadsko obveščevalno službo. Rasheed je Begum in njeni sošolki pričakal na istanbulski železniški postaji, nato pa organiziral pot do Sirije. Celotna operacija tihotapljenja ljudi za Islamsko državo je bil del obsežne mreže. Rasheed je skrbel za turško stran, sodeloval pa je predvsem pri tihotapljenju Britancev.

“Organiziral je celotno potovanje iz Turčije v Sirijo. Menim, da nikomur ne bi uspelo priti do Sirije brez tihotapcev,” je pred časom dejala danes 22-letna Begum.

Odvetnik družine: Moral bi biti zaveznik, namesto tega pa je trgoval z britanskimi otroki

Rasheeda so pred kratkim prijeli v Turčiji, pri tihotapljenju pa je pomagal vsaj osem mesecev. Po njegovih besedah je leta 2013 odšel na kanadsko veleposlaništvo v Jordaniji in zaprosil za azil. “Dejali so mi, da mi bodo podelili kanadsko državljanstvo, če bom zbiral informacije o dejavnosti IS,” je dejal Rasheed.

V naslednjih letih je zbiral različne podatke o Islamski državi, kartografiral lokacije domov borcev IS v Siriji, identificiral IP-naslove in lokacije različnih objektov na območju IS ter posnel več pogovorov z njihovimi borci, piše BBC.

Rasheeda so aretirali v turškem mestu Sanliurfa kmalu po tem, ko je deklici omogočil pot v Sirijo. Ob aretaciji je dejal, da je zbiral informacije o vseh, ki jim je pomagal pri potovanju, vse podatke pa je pošiljal na kanadsko veleposlaništvo v Jordaniji.

Odvetnik družine Begum Tasnime Akunjee je nova odkritja, da je bil kanadski obveščevalec ključni del tihotapske operacije, označila za šokantna. “Nekdo, ki bi moral biti zaveznik in ščititi ljudi, namesto tega pa je trgoval z britanskimi otroki na vojno območje,” je dejal Akunjee. “Zdi se, da ima zbiranje obveščevalnih podatkov prednost pred življenji otrok,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!