Lukašenko si je zagotovil doživljenjsko imuniteto

Svet 05. Jan 202418:29 2 komentarja
Aleksander Lukašenko
Alexei Nikoloskyi/Reuters

Dolgoletni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal zakon, ki mu zagotavlja doživljenjsko imuniteto pred kazenskim pregonom, opoziciji pa otežuje kandidaturo na predsedniških volitvah.

69-letni Aleksander Lukašenko, ki v Belorusiji z železno roko vlada že skoraj 30 let, je sprejel nov zakon, s katerim si je zagotovil dosmrtno imuniteto, še dodatno okrepil svojo moč in odpravil morebitne tekmece na prihodnjih predsedniških volitvah leta 2025, poročajo tuji mediji.

Tudi če bo Lukašenko kdaj prenehal opravljati svojo predsedniško funkcijo, bo tako varen pred sodnim preganjanjem. Spremenjeno besedilo zakonodaje, ki naj bi v teoriji veljala za vse nekdanje predsednike in njihove družinske člane, namreč pravi, da ti “ne morejo biti preganjani zaradi dejanj, storjenih v sklopu njihovih predsedniških pooblastil”, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zakon določa tudi, da bo predsedniku in članom njegove družine zagotovljena dosmrtna državna zaščita, zdravstvena oskrba ter življenjsko in zdravstveno zavarovanje. Po koncu mandata bo predsednik postal stalni član zgornjega doma parlamenta.

Duhove buri še del zakona, s katerim Lukašenko bistveno zaostruje zahteve za predsedniške kandidate. Opozicijskim voditeljem, ki so v zadnjih letih pobegnili v sosednje države, namreč prepoveduje kandidaturo na volitvah. Po novem lahko kandidirajo le beloruski državljani, ki imajo stalno prebivališče v Belorusiji vsaj 20 let in nikoli niso imeli dovoljenja za bivanje v drugi državi.

Vodja opozicije Tihanovska: “Diktator bo stopil pred sodišče”

Odzvala se je že vodja opozicije Svetlana Tihanovska, ki je leta 2020 pobegnila v sosednjo Litvo. Po njeno nov zakon odraža Lukašenkov strah pred “neizogibno prihodnostjo”.

“Lukašenko, ki je uničil usode tisoče Belorusov, bo kaznovan v skladu z mednarodnim pravom in pred tem ga ne bo zaščitila nobena imuniteta. Le vprašanje časa je, kdaj se bo to zgodilo,” je dejala Tihanovska in dodala, da bodo storili vse, da bo “diktator stopil pred sodišče”.

Svetlana Tihanovska
Svetlana Tihanovska (Foto: Arnd Wiegmann/REUTERS)

Spomnimo, da so Belorusijo po sporni ponovni izvolitvi Lukašenka avgusta 2020, za še šesti mandat, pretresli množični protesti. Takrat so beloruske oblasti pridržale več kot 35.000 ljudi, v priporu so mnoge mučili, nekateri pa so zapustili državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje