Macron in Scholz na intenzivnem kosilu skušala zgladiti napetosti

Svet 26. Okt 202218:32 0 komentarjev
Macron Scholz
PROFIMEDIA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes na delovnem kosilu v Elizejski palači gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza. Srečanje, po katerem voditelja nista dajala izjav, naj bi zgladilo napetosti, ki so se v zadnjem času pojavile v odnosih med državama.

“Imela sva dober in pomemben pogovor o oskrbi Evrope z energijo, naraščanju cen in skupnih oboroževalnih projektih. Nemčija in Francija stojita tesno skupaj in se lotevata izzivov,” je po srečanju tvitnil nemški kancler Olaf Scholz. Srečanje je bilo intenzivno in partnersko, so povedali v nemški delegaciji, ter dodali, da imata voditelja enako mnenje glede glavnih usmeritev.

Iz Elizejske palače pa so sporočili, da je bil pogovor konstruktiven in je vodil v oblikovanje delovnih skupin za področja energije, obrambe in inovacij. Obisk Scholza v Franciji po oceni analitikov pomeni poskus izboljšati odnose med ključnima evropskima zaveznicama in znova zagnati francosko-nemški motor. V zadnjem obdobju so odnose med državama namreč zaznamovale razlike v stališčih, poleg tega kemija med francoskim predsednikom in nemškim kanclerjem ni takšna, kot je bila v času, ko je bila v kanclerski palači v Berlinu Angela Merkel.

Prejšnji teden je bila na hitro odpovedana skupna seja nemške in francoske vlade, kar so v Berlinu pojasnili s potrebo po dodatni uskladitvi glede nekaterih dvostranskih vprašanj. V Elizejski palači so sicer poudarili, da odpoved srečanja ne govori nič o stanju francosko-nemških odnosov. A odprtih vprašanj je več. V Parizu niso zadovoljni z ravnanjem Nemčije v energetski krizi, zmotil jih je nemški načrt o vzpostavitvi evropske zračne obrambe s še 14 državami, med katerimi ni Francije, pa tudi skorajšnji obisk Scholza na Kitajskem.

Razhajanja so bila očitna na vrhu EU prejšnji teden, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron posvaril pred izolacijo Nemčije, ki nasprotuje cenovni kapici na plin in je obenem pripravila 200 milijard evrov vreden načrt pomoči podjetjem in gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Tudi pri pripravi današnjega obiska ni šlo brez zapletov. Nemška stran je namreč sprva napovedala, da bosta imela voditelja skupno izjavo, nato pa so v Parizu sporočili, da novinarska konferenca ni predvidena.

“Voditelja bosta nadaljevala pogovore o zadevah s področja obrambe, gospodarstva in energetike s ciljem okrepiti francosko-nemško sodelovanje,” so pred srečanjem sporočili iz Elizejske palače. Neimenovan vir, blizu francoskemu predsedniku, je sicer za francosko tiskovno agencijo AFP zatrdil, da spori med državama, ki imata pogosto različne interese, niso nič neobičajnega. Strokovnjak za nemško politiko na francoskem think-tanku Institut Montaigne Alexandre Robinet-Borgomano pa je za AFP dejal, da francosko-nemški odnos pogosto zaznamujejo obdobja hladu in napetosti, ki pa jim kmalu sledi otoplitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!