Miha Orešnik v Londonu: novi kralj prvič v zgodovini razglašen pred kamerami

Svet 10. Sep 202212:42 0 komentarjev

Medtem, ko je posebni svet danes tudi uradno za novega britanskega kralja potrjeval Charlesa Filipa Arthurja Georgea, prvorojenca preminule kraljice Elizabete II., so se pred palačo svetega Jakoba že zbirali ljudje, ki bodo novega kralja, ki ga pričakujejo na balkonu palače, tudi pozdravili. Posebnost tokratne uradne razglasitve novega kralja, ki je to sicer postal nemudoma po smrti svoje matere, je tudi to, da se je prvič v zgodovini Združenega kraljestva odvila pred televizijskimi kamerami. V Londonu pred palačo sta tudi novinar N1 Miha Orešnik in snemalec Denis Sadiković.

V Londonu je poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha, po smrti kraljice Elizabete II. tudi uradno potrdil novega britanskega kralja Karla III., kronanje pa bo sledilo pozneje.

Posebni svet je na slovesnosti objavil, da je “princ Charles Philip Arthur George zdaj, s smrtjo naše gospe vladarke lepega spomina, postal naš kralj Karel III. … Bog obvaruj kralja!”

Karel III., zaprisega Karel III., zaprisega
Jonathan Brady/REUTERS
Karel III. Karel III.
Jonathan Brady/REUTERS
elizabeta ii., karel iii. elizabeta ii., karel iii.
REUTERS/John Sibley
kraljica, elizabeta ii. kraljica, elizabeta ii.
REUTERS/Andrew Couldridge
Karel III., zaprisega Karel III., zaprisega
Leon Neal/REUTERS
Karel III., zaprisega, topovi Karel III., zaprisega, topovi
REUTERS/Sarah Meyssonnier
Karel III., zaprisega, topovi Karel III., zaprisega, topovi
REUTERS/Lee Smith
palača svetega Jakoba palača svetega Jakoba
Richard Heathcote/REUTERS
svet svet
Kirsty O'Connor/REUTERS
Karel III., zaprisega Karel III., zaprisega
Jonathan Brady/REUTERS
karel III., zaprisega karel III., zaprisega
Kirsty O'Connor/REUTERS

Po razglasitvi je novi kralj v svojem nagovoru razglasil smrt svoje “ljubljene matere, kraljice”. “Ves svet sočustvuje z mano zaradi nepopravljive izgube, ki smo jo vsi utrpeli,” je povedal. In nadaljeval, da “globoko zaveda dolžnosti,” ki so zdaj padle nanj. Moja mati je bila zgled vseživljenjske ljubezni in nesebičnega služenja,” je dodal. Ob tem se je poklonil tudi svoji ženi Camilli, ki bo odslej imela naziv kraljica soproga in omenil tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku.

Pred palačo svetega Jakoba sta tudi novinar N1 Miha Orešnik in snemalec Denis Sadiković. Njuno poročilo si lahko ogledate v videu na začetku tega članka. Dogajanje pa spremljamo tudi tukaj. 

N1 / Denis Sadiković
Miha, London Miha, London
Denis Sadikovič/N1
Miha, London Miha, London
Denis Sadikovič/N1
Miha, London Miha, London
Denis Sadikovič/N1

Ena prvih odločitev novega kralja je bila tudi, da bo dan pogreba kraljice Elizabete II. državni praznik. Kdaj bo Karel III. tudi slovesno okronan, uradno še ni znano, predvidoma se bo to zgodilo čez več mesecev, zelo verjetno šele prihodnje leto. Kraljico Elizabeto II. so slovesno okronali leta 1952, posebnost njenega kronanja je bil neposredni televizijski prenos, kar se je prav tako zgodilo prvič v zgodovini britanske monarhije. K temu naj bi jo nagovoril njen soprog princ Filip.

Prav tako prvič v zgodovini pa se je pred kamerami danes ovila uradna razglasitev novega britanskega kralja.

Ker se je vse odvilo zelo hitro, se uradne razglasitve novega kralja niso mogli udeležiti vsi člani posebnega sveta, a če so kraljičino kronanje pred 70 leti v dvorani za razglasitve spremljali samo moški, je bil pogled danes povsem drugačen. Mnogi menijo tudi, da tudi današnji televizijski prenos razglasitve novega kralja naznanja spremembe v monarhiji in načinu vladanja.

Karla III. je potrdil poseben svet za nasledstvo, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealth, njegovo srečanje pa je prvič v zgodovini prenašala televizija, kar je po mnenju mnogih naznanilo novih časov, novih prilagoditev monarhije sodobnim časom. Kralj je v prisegi razglasil svojo protestantsko vero ter obljubil, da bo zaščitil škotsko cerkev. Na balkonu palače svetega Jakoba je bil nato slovesno prebran razglas o tem, da je Karel III. nov britanski suveren. Kasneje bo ta isti razglas prebran še v londonskem Cityju, v nedeljo opoldne pa še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.

Med navzočimi je bilo tudi šest nekdanji britanskih premierjev: Boris Johnson, David Cameron, Tony Blair, Theresa May, John Mayor in Gordon Brown. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!